Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
6. juuli 2016, 12:15

Kuidas end jooksuvigastustest säästa? (2)

Jooksmisega, nagu iga teise spordialaga tegelemisega, on vigastuste oht täiesti tõenäoline. Ettevaatlikkus aitab mitut tüüpprobleemi vältida.

Peamised jooksjate probleemid on seotud jalgadega, sest jooksmisel saavad jalaliigesed (põlved, pöiad, puusad) peamise koormuse. Millele võiks pöörata tähelepanu, et end vigastuste eest kaitsta?

1. Kaitse end võimaliku külma eest. Kevadel ja hilissügisel langeb õhtuti temperatuur kiiresti. Kui lähed õhtupoolikul lühikeste pükstega jooksma, on oht, et kiiresti langev temperatuur teeb kõõlustele liiga.

2. Enne jooksmisega alustamist treeni oma selja- ja jalalihaseid tugevamaks. Vigastused tulevad algajatel jooksjatel seetõttu, et lihased on nõrgad ja ei jõua koormuse ajal liigeseid fikseerida.

3. Venitused ja lõdvestused on hädavajalikud. Iga pingutusega lihased lühenevad, seetõttu on taastumiseks ja vigastusriski vähendamiseks vaja nii enne kui pärast jooksu neid venitada. Tõsisema jooksumahu korral on hädavajalik massaaž, kuna venitused ei suuda ühel hetkel enam taastada vajalikku lihase elastsust.

4. Väldi ületreenimist. Kui sörgite rahulikult 30–45 min, siis väga endale liiga teha ei saa. Kui jooksumahud lähenevad 1,5–2tunniste treeninguteni, on ületreenimise oht täiesti olemas. Arenguks pole vaja mitte palju joosta, vaid ehitada treeningud üles selliselt, et oleks tagatud mitmekülgne areng.

5. Investeerige jooksujalanõudesse ja pulsikella. Pikemate maade jaoks valige hea põrutustoega jalanõud, mis aitavad jalgu säästa. Alati ei ole võimalik pehmel pinnal joosta ja kui kavatsete joosta maratoni, peate harjutama kindlasti ka asfaldil.

Pulsikella abil saate jälgida, et te üle ei pingutaks. Sageli on alguses sisetunne väga hea, kuid see on petlik. Pulsikell näitab, et alguses tuleb hoopis rahulikumalt joosta. Samuti on pulsikella abil hea jälgida arengut. Kui suudate joosta sama lõigu sama aja, aga madalama pulsiga, on organism järelikult arenenud. Kui organism harjub, võid koormust tõsta.

Allikas: Kaido Vetevoog (jooksusober.blogspot.com)