Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuli 2016, 13:09

Kuus salakavalat terviseprobleemi, mille põhjustajaks on menstruatsioon

Krambid. Puhitus. Planeetide suurused vistrikud. Vastupandamatu isu süsivesikute järgi. Enamus naisi võib loetleda vähemalt tosina erineva häda, mis neid kord kuus, menstruatsiooniperioodil tabab.

Kuid kõikuvad hormoonid võivad mõjutada meie tervist ka viisil, mida me ei oska aimatagi. Good Housekeeping toob välja kuus salakavalat terviseprobleemi, mille põhjustajaks on igakuine menstruatsioon.

1. Südamepekslemine. Kiired südamelöögid, rinnus värisev süda või vahelejäänud südamelöögid võivad tekkida menstruatsiooniperioodil. Need märgid hormoonide kõikumisest. Kuidas aga mõista, et südame rütmihäired on märk, et midagi on tõesti viltu? Arstile peaks neist rääkima siis, kui lisaks on õhupuudus, nõrkus või valu rinnus. Ka oleks mõistlik arstiga nõu pidada, kui südamepekslemine püsib pärast menstruatsiooniperioodi.

2. Migreen. Seos hormoonide – eriti östrogeeni taseme tõusu ja languse – ja migreenide sageduse või migreeni raskusastme vahel on teada aastakümneid. Kui arvate, et hormoonid on süüdi migreenis, oleks mõistlik korralikult magada, juua rohkem vett, piirata alkoholi tarbimist ja püüda stressi kontrolli all hoida. Kõik need põhjused on samuti migreeni vallandajaiks. Lisaks võib mõnedel juhtudel abi saada ravimitest, hormoonasendusravist või mõnede kindlate kontraseptiivide kasutamisest.

3. Ärevus. Kas sa tunned vahetult enne verejooksu algamist ärevust? Kui jah, siis on põhjuseks menstruatsioon. Seda põhjustab östrogeeni taseme langus. Seepärast ei ole ka menstruatsiooniperiood õigeim tegemaks äriotsuseid.

4. Aneemia. Enamik naisi lõpetab menstruatsiooniperioodi madala hemoglobiinitasemega vere kaotuse tõttu. Nende kahjude ennetamiseks oleks mõistlik süüa rauarikkaid toite või tarbida vitamiine. Rauapreparaatide võtmisega ei tohiks siiski üle pingutada, sest raua üleküllus organismis võib põhjustada kõhukinnisust või kõhuvalu.

5. Kõhulahtisus või kõhukinnisus. Hormoonide kõikumine võib segamini lüüa ka seedesüsteemi töö. Samad lihased, mis mõjutavad emakakrampide teket, mõjutavad ka sooltetööd. Ja see toob siis olenevalt lihaste tööst kaasa kas kõhulahtisuse või – kinnisuse. Seedesüsteemi häireid toetab ka vastupandamatu tung rämpstoidu järele. Selle vältimiseks püüa süüa rohkem puu- ja köögivilju ning juua rohkem vett. Samuti võta vajadusel ibuprofeeni.

6. Probleemid hammastega. Progesterooni tõus naise kehas menstruatsiooni ajal võib muuta igemed punaseks ja õrnaks, panna need paistetama ja veritsema. Põletik võib olla tõsisem paar päeva enne menstruatsiooni ning väheneda, kui kuupuhastus on alanud. Põletik tekib tõenäolisemalt neil, kellel on suuhaavandid. Kõige selle vastu aitab vaid õigest suuhügieenist kinnipidamine.