Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuli 2016, 16:40

Seitse üllatavat asja, mis põhjustavad halba hingeõhku (5)

Halb hingeõhk teeb olemise igas mõttes ebamugavaks. Selle peletamiseks on tarvilik leida süüdlane, mis mõnikord võib osutuda palju keerulisemaks ülesandeks kui arvata.

Üks levinumaid halva hingeõhu põhjustajaid on igemepõletik, kirjutab Men´s Health. Kui see aga pole sinu jaoks probleem, siis võib kurja juureks olla ka seitse allolevat üllatavat asja.

1.            Ravimid. Kõrge vererõhu ravimid, antidepressandid ja antihistamiinikumid võivad kõrvaltoimena põhjustada suukuivuse ning see võib põhjustada halba hingeõhku, sest sülg hoiab suu niiske, neutraliseerib happed ja eemaldab tekkivad surnud naharakud. Kui sülge pole, kogunevad suuõõnde toiduosakesed, surnud rakud ja bakterid ning haisevad üheskoos kuis jaksavad. Kui ravimid suukuivust tekitavad, tarbi ohtralt vett ja näri ksülitooliga nätsi.

2.            Tühi kõhr. Söömine aitab sülge suhu tekitada, ilma selleta jääb suu kuivaks ning on vastuvõtlikum ebameeldiva hingeõhu tekkeks.

3.            Suuõõne infektsiooni tulemusel koguneb suhu ohtralt baktereid, mis väävlit vabastades haisevad. Mine hambaarstile ja vaata oma suuhügieeni harjumused üle!

4.            Valed suuhügieeni harjumused. Tõde on see, et enamik meist peseb hambaid ning kasutab hambaniiti täiesti valesti, see soodustab toiduosakeste kogunemist hammaste vahele, kiirendab bakterite kasvu ja põhjustab halba hingeõhku tekitavaid põletikke.

5.            Räpane keel. Hambad pole ainsad puhastamist vajavad asjad, bakterid kogunevad ka keelele ehk parim viis on osta apteegist keele kraabits ning puhastada seda iga kord koos hammastepesuga.

6.            Tarkusehambad on kõikvõimalike bakterite soodne kasvulava ning see toob kaasa haisva hingeõhu

7.            Hambaaugud. Halva hingeõhu tekkimise hirmus oleks mõistlik iga kuue kuu tagant külastada hambaarsti ning parandada kõik hambaaugud.