Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. juuli 2016, 12:00

Neist kehaosadest hoia oma tervise nimel näpud heaga eemal! (16)

Et kätel on bakterite edasikandmises suur roll, on kehal paiku, mida sa ei tohiks oma tervise nimel näppida.

Sest fakt on see, et ka isegi pärast korralikku esemist saavad käed ja sõrmed ümbritsevast keskkonnast hetkega uuesti saastatud, eriti, kui sa kannad sõrmuseid või sul on pikad küüned. Prevention toob välja, millistest kehaosadest peaksid oma tervise nimel näpud heaga eemal hoidma.

Kõrvakanal. Kõrva sisse ei tohiks torgata ei sõrme ega midagi muud. See võib kõrvakanalit vooderdavat õhukest nahka vigastada. Kui kõrv seest sügeleb, ära üritagi seda ise ravitseda, vaid pöördu arsti poole. Tema tuvastab, kas see on vaik, ekseem või hoopis põletik, ning määrab vajaliku ravi.

Nägu. Käsi kasuta vaid näo pesemiseks ja nahahooldusvahendite pealepanekuks, muidu hoia käpad näonahast eemal. Kui puudutad mõnd pisikutest kubisevat pinda ja see­järel nägu, riskid haigestumisega, ning ühtlasi suurendad vinniriski. Rasused sõrmed võivad nahapoore ummistada ja põhjustada vistrike teket.

Tagumik. Mõistagi tuleb taguotsa pühkida ja pesta, kuid rohkem ära seda sõrmitse. Pärak sisaldab baktereid, mis võivad su tervist kahjustada. Pärast WCs käimist pese kindlasti hoolikalt käsi.

Silmad. Kui sa just kontaktläätsi ei paigalda või prahikübemekest taga ei aja, jäta silmad rahule. Sõrmede vahendusel silma jõudvad pisikud võivad tekitada konjunktiviiti või hullemaid põletikke. Niisiis: ära puutu ja ära hõõru. Kui silmad kipitavad või tunduvad kuivad – või kui kontaktläätsed tekitavad ebamugavustunnet, aruta seda arstiga.

Suu. Värske Briti uuring näitas, et tööl igavledes panevad inimesed tunni aja jooksul ligi 25 korda sõrmi suu peale või juurde. Ka tegusana ei suuda me sõrmi suust eemal hoida: katsealused puudutasid suuümbrust sel juhul umbes kuus korda tunnis. Kuid see võib tekitada probleeme. Ajakirjas Journal of Applied Microbiology avaldatud uurimuse põhjal satub veerand kuni kolmandik baktereid meie sõrmedelt suhu.

Nina sisemus. Nina pole kullakaevandus! 2006. aasta uurimuse põhjal on ninanokkijatel 51% suurem tõenäosus pakkuda oma sõõrmeis kodu Staphylococcus aureus’ele, mis soodsatel elutingimustel levima hakates võivad põhjustada nahapõletikke ja lihasehaigusi, kuid ka selliseid eluohtlikke tõbesid nagu kopsupõletik, endokardiit, toksilise šoki sündroom ja sepsis.