Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. juuli 2016, 12:55

Kui palju võib väikelaps süüa magusat? (1)

Kas, kui palju ja kui tihti võib väikelaps süüa magusat?

Vastab toitumisteadlane ja Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser: "Vähe on selliseid asju, mis saavad asendada magusaisu - ka vanasõna ütleb, et uni on magusam kui mesi. Magusa maitse armastamine saab alguse lapse esimesest toidust, milleks on magus emapiim. Kui anname imikule proovida esimest korda midagi uut, teeb ta kohe grimasse ning ka edaspidi eelistavad väikelapsed juba tuttavat magusamaitselist toitu.

Küsimus on valikutes ja mõõdukuses nii nagu iga toidu ja toitainega. Sellepärast saame öelda ka arvulisi soovitusi, mis tunduvad väga ranged, aga orienteerumiseks tasub lapsevanematel neid siiski teada ja silmas pidada. Elus on paratamatult päevi, kus maiustatakse rohkem. See pole keelatud, kuid sellest ei tohiks saada eluviis. Igale maiustamise perioodile peaks järgnema suuremad piirangud. Täiesti sobilik ja võimalik on maiustada näiteks kuivatatud puuviljadega ning janu kustutamiseks tuleb last harjutada vett jooma. Pigem lubada lapsele paar kommi kui pudelite kaupa magusaid karastusjooke või magustatud jogurtijooke ja kohukesi. Magus on hea ja seda on vaja aga liialdamine toob kaasa suuri probleeme alates toiduvaliku ühekülgsusest ning lõpetades rasvumisega, maiustamine on ka harjumus!

Lapsed võiksid süüa päevas maksimaalselt 40 g küpsiseid, šokolaadi või kompvekke,  kuni 8 tl suhkrut või 1,5 klaasi magusat karastusjooki.  See on toidusoovituste järgi arvutades 2- 4 portsjonit, kusjuures üks portsjon on näiteks 2 tl suhkrut, mett või moosi, 10–15 g küpsist, 100 g (1 dl) magusat karastusjooki. Lisatud suhkrute osakaal peaks jääma alla 10% päevasest koguenergiast. Seega on oluline kokku arvestada kogu maiustustest saadud suhkruhulk.

Lapsed saavad suhkrut sisaldavatest toitudest liigselt energiat, mistõttu kaob isu muu toidu järele ning tulemusena  väheneb mineraalainete ja vitamiinide saamine ning suureneb hambakaariese oht. Magusaga liialdamine on ka üheks ülekaalu tekke põhjuseks ning võib seeläbi tõsta haigestumise riski südame-veresoonkonna haigustesse ning diabeeti.

Õige oleks vähendada suhkrute lisamist lastetoidule ning jälgida tootemärgistust ja osta koju tööstuslikult väiksema suhkrusisaldusega tooteid.

Head nipid

·        Asendage kommid kuivatatud puuviljadega

·        Kommidest eelistage marmelaadi ja puuviljatäidisega komme

·        Pakkudes hommikusöögiks hommikuhelbeid, valige suhkruvabad ning lisage ise juurde marju, puuvilju või rosinaid

·        Sööge kooki ainult üks kord nädalas

·        Asendage karastusjook veega, mis on maitsestatud marjadega

·        Mahla andke, vaid üks klaas päevas

·        Asendage maitsestatud piimatooted maitsestamata toodetega ning lisage neile ise juurde soovi korral marju või mett (nii kontrollite koguseid!)

Seega maiustamine ja kommid ei ole keelatud, kuid – mida vähem, seda parem!"