Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
12. juuli 2016, 09:34

Lastekaitse liit: lastearstide kaotamine maakonnakeskustest seab ohtu laste heaolu (7)

Lastekaitse Liit leiab, et lastearstide kaotamine maakonnakeskustest ei ole põhjendatud ning praeguse hästi töötava pediaatrisüsteemi kaotamisega võidakse ohtu seada laste heaolu ning piiratakse vajaliku erialase abi kättesaadavust.

Lastekaitse Liit avaldas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile saadetud kirjas muret maakondliku lastearstiteenuse kaotamise üle. “Pediaatrilise abi ööpäevaringse kättesaadavuse kaotamine seab hädaohtu lapsed, kes haigestuvad sageli just õhtu- või öötundidel,” põhjendab muret Lastekaitse Liidu vanematekogu liige Ene Tomberg. “Meie väike vabariik on tänu günekoloogide ja lastearstide tublile tööle tõusnud imikusuremuse madala näitaja poolest kogu maailmas esikohale,” lisab Tomberg ning rõhutab, et praeguse toimiva pediaatrüsisteemi kaotamine võib vastupidiselt laste heaolu hoopis ohtu seada ja piirata ühtlasi vajaliku erialase abi kättesaadavust.

Pediaatrilist statsionaarset ravi osutatakse juba praegu maakonnahaiglate siseosakondades. Vajadusel on pediaater maakonnas väljakutsutav ka raskes seisundis lapse hospitaliseerimisel ööpäevaringselt. “Siin ei aita võimalus e-konsultatsiooniks lastehaiglate- või –osakondadega  neljas suuremas linnas. Ägeda patoloogiaga last tuleb jälgida ja ravida siiski kohapeal,” nendib Tomberg. “Ka mitmete keerulisemate haigusjuhtude diagnostikaks ja raviks vajatakse väljaõppinud spetsialisti –  lastearsti teadmisi ja oskuseid.”

17. juunil 2016 avaldati Eesti Päevalehes artikkel “Maakonnahaiglate lastearstide saatus selgub sügiseks. Artiklis toodi välja, et “lastearstide kulu haigekassale on 1 037 miljonit eurot“. Lapsed moodustavad meie elanikkonnast 20,5%. Näiliselt suur kulu moodustab 2016. aasta tervishoiuteenuste kulust 741 miljonit krooni vaid 0,139%. “Kas seda on tõesti nii palju, et kaotada tulevikus siiani hästi töötav pediaatriasüsteem, seada ohtu laste heaolu ja piirata vajaliku erialase abi kättesadavust vajadusel,” on Tomberg veendunud, et laste tervise pealt ei tohiks mööndusi teha.