Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
12. juuli 2016, 11:15

Sotsiaalministeerium pediaatrite kaotamisest maakonnakeskustest: toimivaid lahendusi ei tohi lõhkuda

"Mingil juhul ei tohi täna hästi toimivaid lahendusi lõhkuda," lausus sotsiaalministeeriumi tervishoiuressursside juhi Anneli Taal kommentaariks Lastekaitse Liidu pöördumisele, et lastearstide kaotamine maakonnakeskustest ei ole põhjendatud ning praeguse hästi töötava pediaatrisüsteemi kaotamisega võidakse ohtu seada laste heaolu ning piiratakse vajaliku erialase abi kättesaadavust.

"Kaasame selle aasta teises pooles kindlasti kõiki asjakohaseid osapooli, sealhulgas ka haiglaid ja erialaühendusi, et arutada maakonnatasemel pediaatrilise abi korraldust ja sõnastada ootused tulevikuks," kostis Anneli Taal. Tema sõnul peab Sotsiaalministeerium pediaatrilise (nagu ka muu) eriarstiabi korraldamisel mõistlikuks läheneda igale maakonnale ja haiglale eraldi ning sisuliselt. "Lisaks jagame lastearstide seisukohta, et sünnitusabi osutamise korral peab lastearsti olema võimalik vajadusel kaasata ka väljaspool tavapärast tööaega," sõnas Taal.

Tema sõnul peab lastele maakonna tasandil tagatav arsti- ja õendusabi igal juhul olema turvalisust pakkuv nii lastele kui nende vanematele. "Lisaks lastearstidele, on selle tagamisel oma roll ka perearstil ja -õel, kes on lapse tervise seisukohast esmane kontakt. Esmatasandi tervishoid on täna täiesti pädev tegelema mitte ainult laste ennetava jälgimise, vaid ka terviseprobleemidega," ütles Sotsiaalministeeriumi tervishoiuressursside juht.