Kala, liha muna
100 grammi kohta
· Tuunikala: 27 g
· Kana: 26 g
· Sardiinid: 25 g
· Krevetid: 24 g
· Kalkun: 22 g
· Rostbiif: 22 g
· Lõhe: 21 g
· Hiidlest: 21 g
· Muna: 13 g
Oad ja läätsed
100 grammi kohta
· Sojaoad: 36 g
· Punased läätsed: 27 g
· Pruunid läätsed: 25 g
· Mungoad: 24 g
· Valged oad: 21 g
· Kikerherned: 20 g
· Pruun uba: 19 g
· Tofu: 8 g
· Oavõrsed: 3 g
· Rohelised oad: 2 g
Näksid
100 grammi kohta
· Linaseemned: 25 g
· Maapähklid: 25 g
· Maapähklivõi: 23 g
· Pistaatsiapähklid: 21 g
· Mandlid: 21 g
· Kashupähklid: 17 g
· Pekaanipähklid: 10 g
· Rosinad: 4 g
· Kuivatatud viigimarjad: 4 g
· Kuivatatud aprikoosid: 3 g
Köögiviljad
100 grammi kohta
· Brokoli: 5 g
· Punane kapsas: 5 g
· Roheline kapsas: 5 g
· Maisitõlvik: 4 g
· Artišokid: 4 g
· Lillkapsas: 3 g
· Šampinjonid: 3 g
· Spinat: 3 g
· Spargel: 2 g
· Suvikõrvits: 2 g
Piimatooted
100 grammi kohta
· Riivitud parmesan: 39 g
· Kõva juust, 20+: 30 g
· Mozarella 30+: 29 g
· Kõva juust, 30+: 29 g
· Emmental 45+: 28 g
· Camembert 30+: 25 g
· Kõva juust 45+: 25 g
Valgud on eluliselt olulised ja aitavad keha üles ehitada. Nad koosnevad aminohapetest. Keha on suuteline ka ise osa aminohapet tootma, kuid teist osa peame tarbima liha süües. Viimaseid kutsutakse hädavajalikeks aminohapeteks.
Loomsed valgud sisaldavad hädavajalikke aminohappeid, mida keha vajab. Nendeks on fenüülalaniin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan ja valiin.
Taimsed valgud sisaldavad ka kõiki vajalikke aminohapped. Süües mitmekesist taimset toitu saavad erinevad aminohapped täiendada üksteist ning anda nii kehale vajalikke toitaineid.
Kommentaarid (0)