Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
13. juuli 2016, 13:55

Hüpnosünnituse kursus valmistab tulevased emad ette pingevabaks sünnituseks

Hüpnosünnituse põhimõtted aitavad naisel beebi ilmale tuua kõige loomulikumal viisil – kuulates oma keha ja järgides loomulikke instinkte.

Hiljuti tutvustas värskelt sertifitseeritud koolitaja Kiia Paal hüpnosünnituse meetodit ka Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku ämmaemandatele ja arstidele, kes on uutele sünnitusabi võtetele igati avatud. „Toetame kahe käega seda, et meile sünnitama saabuvad naised oleksid teadlikud sünnituse füsioloogiast ja psühholoogiast. Hea ettevalmistus aitab lapse sünni muuta meeldivaks kogemuseks nii ema, pere kui ka neid toetava meditsiinilise personali jaoks,“ teatas naistekliiniku ämmaemandusjuht Heli Rannu.

Hüpnosünnitus (ingl hypnobirthing – the Mongan method) on sünnitusabi filosoofia, mis põhineb usul, et kõik beebid peaksid sündima õrnas, rahulikus ja rõõmuküllases atmosfääris. Kui ema on lapse sünniks füüsiliselt, vaimselt ja hingeliselt hästi ette valmistunud, võib ta kogeda sünnitust lihtsamal, mugavamal, pehmel ja sageli ka valuvabal viisil.

Meetodi lõi 1989. aastal USA terapeut, nõustaja ja pedagoog Marie F. Mongan ja see on tänaseks kasutusel juba 46 riigis. Tegemist on põhjaliku sünniks ettevalmistumise programmiga, mis õpetab lapseootel peredele lõdvestus-, enesesisendus-, hingamis-, visualisatsiooni-, afirmatsiooni- ja massaažitehnikaid ning annab põhiteadmisi rasedusest ja sünnist.

Hüpnosünnituseks ettevalmistava kursuse peamine eesmärk on aidata lapseootel naisel vabaneda sünnitusega seonduvatest hirmudest ja pingest ning seeläbi toetada keha loomulikku sünnitusprotsessi. Kursusel kasutatakse mitmeid hüpnoteraapia valdkonnas tuntud tehnikaid, et edasisel harjutamisel õpiks naine end juhtima sügava lõõgastusseisundini, säilitades samal ajal fokuseerituse ja positiivse häälestatuse kogu sünnituse ajaks. Uuringud on näidanud, et hüpnosünnituse abil võib lüheneda sünnituse kestus, leeveneda sünnitusvalu, esineda vähem komplikatsioone ning ka vastsündinud on rahulikumad ja kohanevad välismaailmaga kiiremini.

Hüpnosünnituse kursused lapseootel peredele algavad Tallinnas sel suvel ja huvitatutel on võimalik lisainformatsiooni leida koduleheltwww.hypnosynnitus.ee.