Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
14. juuli 2016, 12:10

Kohvi kuus üllatavalt head mõju tervisele (3)

Mõned inimesed suudavad hommikul silmad avada ainult seetõttu, et tunnevad köögist kohvilõhna. Jätame aga kõrvale sõltuvuse sellest lõhnast ja maitsest ning toome välja oma kuus parimat põhjust, miks oma tervisele mõeldes igapäevaselt kohvi juua.

·            Kohvi joomine aitab ennetada mäluprobleeme. Kas on midagi kurvemat asjast, kui näed, kuidas su armastatu kaotab vaimse teravuse? Seda on võimalik ennetada – teadlased on leidnud, et juues kolm kuni viis tassi kohvi päevas, väheneb tõenäosus haigestuda hilisemas elus Alzheimeri tõppe või dementsusesse 65%, kirjutab Men´s Fitness.

·            Kohvi joomine kaitseb südame-veresoonkonna haiguste eest. Igaüks, kes suhtub oma tervisesse tõsiselt, teab, kui oluline on südame-veresoonkonna tervis. Mida aga ei pruugita teada, on see, et tass-paar kohvi päevas võib oluliselt vähendada riski surra selle elundkonna haigustesse. Jaapanis üle 76 000 osaleja seas läbi viidud uuring kinnitas, et üks-kaks tassi päevas joonud meeste seas vähenes risk surra südame-veresoonkonna haiguste tõttu koguni kuni 38%.

·            Kohvi joomine vähendab riski surra enneaegselt. Rahvusvahelise terviseinstituudi rohkem kui 400 000 inimese seas läbi viidud uuring väidab, et juues tassi kohvi päevas, vähenes risk surra 6%, kaks-kolm või üle kuue tassi kohvi päevas vähendas enneaegse surma riski 10%, neli-viis tassi kohvi päevas vähendas enneaegse surma riski tervelt 12%.

·            Kohvi joomine kaitseb sind diabeedi eest. Diabeet on moodsa aja epideemia, kuid Harvardi ülikooli teadlased on avastanud, et pikaajalistel kohvijoojatel on vähenenud risk haigestuda teise tüübi diabeeti ning see risk vähenes, mida kauem kohvi joodi. Piira vaid suhkru segamist sellesse!

·            Kohvi joomine aitab vähendada valusid. Kas sa tunned tüüpilise tööpäeva jooksul siin-seal valusid? Selles pole midagi imelikku. Teadlased on aga leidnud, et kohvipause pidavad inimesed tajuvad valu nõrgemini.

·            Kohvi joomine aitab üleliigset kaalu kaotada. 22 nädala pikkune uuring, milles osales 16 ülekaalulist täiskasvanut, kinnitab, et roheliste kohviubade ekstrakti kasutanud inimesed kaotasid oma kaalust 37,5%. Kui oles ülekaaluga kimpus, võid treeningute toetuseks pärast perearstiga konsulteerimist nende tarbimisele mõelda küll.