Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. juuli 2016, 09:34

Nahavähist on enim ohustatud Uus-Meremaa ja Austraalia

Kõige suurem oht nahavähi tekkeks on Uus-Meremaal, kõige suurem melanoomist põhjustatud surmajuhtude arv aga Nigeerias, selgub ajakirjas Derma.plus avaldatud rahvusvahelisest nahavähi uuringust.

Uuringus rõhutatakse, et melanoomi esinemissagedust mõjutavad nii geograafilised kui sotsiaalmajanduslikud faktorid.

Arvestades erinevate riikide UV-faktorit, elanike keskmist nahatooni ja vähijuhtude arvu, selgub uuringust, et geograafiliselt on suurim tõenäosus melanoomi tekkeks Uus-Meremaal. Järgmised ohtlikud paigad on Austraalia, Šveits, Rootsi ja Norra. Eesti on selles nimekirjas 22. kohal, kõige vähem nahavähijuhte esineb selle uuringu andmeil Bangladeshis.

Sotsiaalmajandusliku indeksi väljaarvutamiseks võrreldi melanoomi surmajuhtudega riikide kulutusi tervishoiule, ravi kättesaadavust ja inimeste sissetulekut. Ilmnes, et Uus-Meremaal ja Austraalias on vaatamata kõige rohkematele melanoomijuhtudele suremus sellesse haigusesse kõige väiksem (vastavalt 15% ja 13%). Kõige rohkem inimesi sureneb inimesi melanoomi tõttu Nigeerias - 67%. Eestis surevad inimesed melanoomi tõttu 34 protsendil juhtudest.

Uuringust selgub ka, et melanoomiravi on kõige paremini kättesaadav Rootsis, Šveitsis ja Itaalias, Eesti on ravi kättesaadavuse tabelis 62 riigi seas 33. kohal.