Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
14. juuli 2016, 13:50

Teadlased: naised vajavad rohkem und, sest nende aju töötab keerulisemalt (6)

Naised vajavad rohkem und, kui mehed, sest nende aju töötab intsensiivsemalt, leiavad teadlased.

Inglismaal asuva Loughborough´ Ülikooli teadlaste läbi viidud uuring kinnitab, et naised on rööprähklejad. See tähendab, et nende aju peab töötama intensiivemalt ning nad kasutavad igapäevaselt rohkemaid ajupiirkondi kui mehed. Ning see põhjustab ka suuremat vajadust magada, vahendab Lifehack.

Uneekspert John Horne selgitab, et une üks peamisi ülesandeid on võimaldada ajul taastuda. Mida rohkem inimene aju päeva jooksul kasutab, seda rohkem on tal vaja ka magada.

Teadlaste hinnangul on naistel ühe öö kohta vaja magada umbes 20 minutit rohkem kui meestel. Ka leiti, et vaimutööd tegeval mehel on vaja samuti keskmisest mehest rohkem magada, kuid siiski mitte nii palju kui naistel.

Naised vajavad meestest rohkem und ka seetõttu, et nende aju töötab teisiti. 2014. aastal 949 inimese uurimise tulemusena leidsid teadlased, et mehed saavad keskenduda ühele ülesandele korraga, samal ajal kui naiste aju on võimeline teostama mitmeid funktsioone samaaegselt. See aga koormab aju ning nii ongi unevajadus suurem.

Teisalt on naised just seetõttu vastuvõtlikumad ajukahjustustele, kuna nende aju ei taastu magades nii kiiresti kui meestel.