Foto: TOOMAS HUIK
Keha
15. juuli 2016, 13:40

Kopsuarst: e-sigaretis sisalduvate toksiliste ainete annused on sarnased tavasigaretis leiduvatele (5)

Tartu Ülikooli kliinikumi kopsukliiniku juhataja, pulmonoloogiaprofessor Alan Altraja hinnangul tuleb e-sigarette koos e-vedelikega käsitleda toksilistena ning allutada spetsiifilistele regulatsioonidele.

„E-sigarettides aurustatakse propüleenglükoolist või glütseroolist koosnevat e-vedelikku, mis sisaldab maitse- ja lõhnaaineid ning nikotiini, termiliselt elektritoitel töötava kütteelemendi abil. Selle tulemusena satub e-suitsetaja hingamisteedesse e-vedeliku algsete komponentide kõrval ka rohkesti nende pürolüüsiprodukte, millel on laialdane toime hingamisteedele," märgib Alan Altraja juunis ilmunud ajakirjas Eesti Arst.

Tema sõnul on arutluse all on e-sigarettide geenitoksilisus ning mehhanismid, mis põhjustavad oksüdatiivset stressi, põletikureaktsioone ning muutusi hingamisteede mikrotsirkulatsioonis ja rakkude metaboloomis. 

Pulmonoloogiaprofessor jõudis arutelu tulemusel järeldusele, et tõenäoliselt sisaldavad e-sigaretid lühemat nimistut erinevaid toksilisi aineid (mõned sajad) kui tavasigaretisuits (mõned tuhanded), kuid nende annused on sarnased.

„Praegu on täielikult teadmata e-sigarettide ohutus, eriti pikemaaegsel tarvitamisel. Kuni uue info laekumiseni, näiteks 1. faasi uuringutega sarnase ülesehitusega töödest, tuleks e-sigarette koos e-vedelikega käsitleda toksilistena ning allutada spetsiifilistele regulatsioonidele.“