Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
19. juuli 2016, 14:55

Kümme üllatavat märki, mis tähendavad: sul on tarvis rohkem magada (2)

Ideaalsel juhul saame öösel magada kaheksa tundi ning hommikul ärgates tunneme end särtsaka ja puhanuna ning oleme valmis vallutama kogu maailma.

Kui õhtuti jookseb telekast aga hiliste öötundideni su lemmikseriaal, saad sa ilmselgelt vähem magada, kui sa peaksid. Vähese magamise kõige levinum märk on haigutamine ja väsimus, kuid My Body+Soul toob välja veel kümme üllatavat märki, mis tähendavad vaid üht: sul on vaja rohkem magada.

1. Sa oled pidevalt näljane. Kui keha ei saa piisavalt puhata, toodab see rohkem näljahormooni, mis paneb sind ihaldama magusaid ja rasvaseid toite. See kõik põhjustab ülesöömist.

2. Kaalutõus. Iha pidevalt õgida teeb seda, et sa ei tunne enam, kui kõht saab täis. Seega sa muudkui õgid ja kaal muudkui tõuseb.

3. Sa uinud viie minuti jooksul. Ühest küljest on see suurepärane, teisalt märk sellest, et sa ei saa piisavalt magada. Kui sa jääd hetkega tukkuma ja teed seda sageli, on see ilmselge märk kurnatusest.

4. Sa jääd kiirelt purju. Vähene uni võib mõjutada alkoholi toimet. Ehk – kui sa leiad, et jääd purju varasemast kiiremini, võib see olla märk vajadusest korralikult puhata.

5. Sa oled sagedamini haige. Keha taastab ja parandab end magades. Magades toodab keha ka hormoone, mis aitavad sul kõikvõimalike nakkuste ja põletikega võidelda. Kui sa ei saa piisavalt puhata, on keha immuunsüsteem häiritud ning sa oled sagedamini haige.

6. Sa ei suuda tähtaegadest kinni pidada ning otsustada. Kui inimene on väsinud, on häiritud ka ta kognitiivsed võimed.

7. Su nägu näeb kohutav välja. Kui sa ei saa piisavalt puhata, toodab keha rohkem stressihormoonina tuntud kortisooli ning see raskendab põletikulisi nahahaiguseid nagu akne ja psoriaas. Seega – kui ärritavad vistrikud tungivad näole, leia rohkem aega puhkuseks.

8. Sul ei püsi asjad meeles. Reeglina töötleb aju magades päevasündmusi ning moodustab neist mälestusi. Unetus tähendab aga seda, et ajul ei ole piisavalt aega seda teha ning tulevikus on raskem asju meelde tuletada. uuringud on näidanud, et hästi puhanud inimeste mälutestide tulemused on unepuuduses vaevlevate inimeste omadest paremad.

9. Sa oled tavapärasest kohmakam. Unepuudus mõjutab ka motoorseid oskusi. Kui sa oled väsinud, on nii su keskendumisvõime kui reageerimine häiritud, mistõttu võib esineda ka liikumishäireid. Selliseid, nagu oleksid sa purjus.

10. Sa oled tujukas ja emotsionaalne. Magamata inimesed on impulsiivsemad ja tegutsevad rohkem mõtlemata. Kui sa tabad end oma kaaslase peale asjatult karjumast või sa leiad, et lähed liiga ruttu närvi, siis on viimane aeg võtta rohkem aega magamiseks.