Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
1. august 2016, 09:53

Täna algas rahvusvaheline rinnaga toitmise nädal: imetamine kaitseb ka ema tervist (1)

"Imetamise puhul pole tegemist ainult lapse toitmisega. Kõik see, mis rinnapiima ja ema-lapse lähedusega tekib, valmistab last kõige paremini ja igakülgsemalt eluks ette,” räägib Ida-Tallinna keskhaigla ämmaemand ja imetamise nõustamise juht Ada Vahtrik täna alanud rahvusvahelisel rinnaga toitmise nädalal.

“Kui suhtuda imetamisse ainult kui söömisse, võtab tihti võimust kunsttoidu pakkujate võidujooks,” nendib Ada Vahtrik. Teaduslikult on aga tõestatud fakt, et olgu kunsttoit ükskõik kui hea, ei saa see kunagi olla võrdne rinnapiima ja imetamisega. Rinnapiim on lapsele parim ning aitab tal kasvada ja jõudu koguda, tugevdades samas immuunsüsteemi. Imetamine on ka naise tervisele hea, aidates vähendada rinnanäärme vähi, diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste riski.

"Rahvusvahelisel rinnapiimanädalal tuletab imetamisest kõnelemine meile kõigile taas meelde tegelikke prioriteete tervislikeks valikuteks elu algusest peale,” lausub Ada Vahtrik. 

Rinnaga toitmise olulisuse väärtustamiseks on Ida-Tallinna Keskhaiglas võimalik augustikuu jooksul osaleda tasuta nii eesti- kui venekeelsetes imetamise alast teavet edasi andvates perekooli loengutes. 

Ka ITK ämmaemandusjuht Vivian Arusaar rõõmustab selle üle, et Eesti naised soovivad ja püüavad toita oma lapsi rinnaga võimalikult kaua – see toetab ema-lapse kiindumussuhete kujunemist ning mõjub hästi mõlema tervisele.

„Tähistame rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat juba mitmendat aastat. Head meelt teeb, et järjest enam Eesti emasid peavad oluliseks rinnaga toitmist ning on sageli ka innukad kogemuste jagajad teiste noorte emadega. Edukale imetamisele luuakse algus juba lapseootuse ajal ning sündimise hetkel - just seetõttu oleme mitmendat aastat selle nädala raames püüdnud oma patsiente ja nende peresid millegi toredaga üllatada,“ kutsub ämmaemandusjuht naisi osalema imetamisalast teavet edasi andvates loengutes.

“.