Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. august 2016, 14:20

Hea teada: milliseid tõbesid aitab ravida küüslauk? (6)

Küüslauku lisatakse eri roogadele juba aastatuhandeid ja seda taime on kasutatud kõikvõimalike tõbede ravimiseks.

Medicalnewsdaily toob välja, mille kõige vastu küüslaugust abi saab. Siiski peaks esmalt meeles pidama, et küüslaugu kuumutamisel selle põletikuvastased omadused vähenevad. Neil, kes toore küüslaugu lõhna või mekki ei talu, tasuks apteegist otsida lõhnatuid küüslaugukapsleid.

Hiina teadlased on näidanud, et kui kaks korda nädalas süüa toorest küüslauku, väheneb kopsuvähki haigestumise risk 44 protsenti. Samuti vähendab küüslaugu söömine meestel eesnäärmevähi riski.

Biokeemiliste uuringute põhjal on küüslaugust kasu ka ajukasvajate puhul. Küüslaugus sisalduvad väävliühendid hävitavad efektiivselt teatavat tüüpi kasvajarakke. 

Samuti on küüslaugust eraldatud bakterivastane aine, mis hävitab saastunud linnulihaga levivat kampülobakterit tavapärastest antibiootikumidest kuni sada korda tõhusamalt.

Inglismaal tehtud uurimuse põhjal on küüslaugumaiastel naistel vähem liigesepõletikke. 

Samuti on tõestatud, et küüslaugus leiduvad ühendid aitavad turgutada operatsiooni või infarkti üle elanud südamelihast ja vähendavad veres kolesterooli hulka.

Norra arstide uuringud kinnitavad, et küüslaugu söömine vähendab rasedatel enneaegse sünnituse ohtu.

Kuidas on lood talvise külmetuse ennetamisega? USAs tehtud uuringu põhjal võib profülaktiline küüslaugutarvitamine vähendada külmetushaiguste esinemissagedust. See kehtib täiskasvanute puhul. Kui nohu ja köha on juba kohal, siis paranemist küüslauk kahjuks ei kiirenda.