Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
2. august 2016, 09:40

Tartus jagatakse nõuandeid rinnaga toitmise kohta

Alanud rahvusvahelisel rinnaga toitmise nädalal on huvilistel võimalik tasuta saada nõuandeid, osaleda vestlusringides ja ka kinoõhtul.

Tartus saavad huvilised täna osaleda Tartu Ülikooli Kliinikumis loengus, homme saab rinnalapsega tulla Tartu Tervishoiu Kõrgkooli kinno ja töötubadesse ning osaleda vestlusringis. Neljapäeval ja reedel on vestlusringid Tartu Ülikooli Kliinikumis. Täpsem kava asub siin.

„Nädala eesmärk on panna meist igaüht mõtlema, kuidas väärtustada oma elu, tervist ja heaolu elutee algusest peale ning kuidas emadena seda kõike pakkuda,“ selgitas Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud, Eesti Ämmaemandate Ühingu asepresident Marge Mahla.

Tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis avaldatud andmete alusel saab esimesel elunädalal eranditult rinnapiima 88,7% lastest. Esimesel elukuul on täielikult rinnapiima toidul 79%, kolmandal elukuul 65% ja poole aasta vanuselt vaid 35% lastest.

Marge Mahla nentis, et rinnapiima koostis on unikaalne, sisaldades kõiki olulisi toitaineid, hormoone, kasvufaktoreid ja antikehasid. Rinnapiim tagab loomuliku kaitse nakkuste vastu, rinnapiim ja imetamine on vajalikud lapse aju, kesknärvisüsteemi ja nägemiselundite arenguks. Rinnaga toidetud lastel väheneb ülekaalu ja diabeedi risk edasises elus ning luuakse tihe side ema ja lapse vahel. Rinnaga toitmine omab kasutegureid ka ema vaimsele ja füüsilisele tervisele.