Kantserogeensed ained tekivad e-sigaretis vedelike aurustumiselFoto: Vida Press
Keha
2. august 2016, 13:20

E-sigarettidest leiti kaks uut vähki tekitavat ainet

 Paljud inimesed ei saa vastu vaielda väitele, et e-sigaretid on tervisele vähem kahjulikud kui traditsioonilised sigaretid. Siiski kinnitab üha rohkem uuringuid, et ka e-sigarettide suitsetamine ei ole tervisele kasulik.

Mitmed varasemad uuringud on teinud kindlaks, et e-sigarettides leidub mürgiseid kemikaale ja vähki tekitavaid aineid. Hiljuti avalikustatud uuringu andmed kinnitavad, et palju oleneb ka e-sigareti vanusest, tüübist ja aurusti temperatuurist, vahendab Engadget. Kaks uut vähki tekitavat ühendit leidsid teadlased enamikest e-sigarettide vedelikest.

Ameerikas asuva Lawrence Berkeleu laboratooriumi teadlaste sõnul leiduvad mürgised kemikaalid just e-sigareti vedelikes, mis aurustumisel eraldavad kantserogeene. Nendes vedelikes kasutatakse glükooli ja glütseriini ehk aineid, mida kasutatakse ka toiduainetetööstuses. Teadlased leidsid nüüd aga, et kui need ained aurustuvad, eritavad needki kantserogeene.

Teadlased leidsid ka, et küttekehad, mis kasutasid rohkem energiat, eritasid rohkem mürgiseid kemikaale. Sama tegid e-sigaretid, mida regulaarselt ei puhastatud. See aga ei tähenda teadlaste hinnangul, et madalamal temperatuuril töötavad e-sigaretid on tervislikumad – tervisele kahjulikke aineid eritasid kõik.

Teadlased viisid selle uuringu läbi lootuses, et e-sigarette valmistavad firmad saavad tulevikus valmistada vähem kahjulikke alternatiive sigarettidele. Siiski rõhutab uuringu üks autoritest Hugo Destaillats, et e-sigarettide puhul ei saa eales kasutada sõna tervislik. Tema sõnul on nii, et tavalised suitsud on väga ebatervislikud, e-sigaretid aga lihtsalt ebatervislikud.