Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
2. august 2016, 15:10

10 tervislikku toitu, mille säilivusaja pärast muretsema ei pea (3)

Kuigi paljud kauasäilivad toiduained sisaldavad enamasti säilitusaineid, on ka hulk tervislikke toite, mille säilivusaja pärast sa muretsema ei pea.

Seega – hangi allpoolnimetatud toidud julgelt oma köögikappi.

1. Mandlid on täis polüküllastamata rasvhappeid ning kiudaineid, need on head E-vitamiini allikad. Need säilivad külmkapis hoituna isegi kuni aasta.

2. Pruun riis on tulvil kiudaineid ja erinevaid antioksüdante, samuti on see hea E-vitamiini allikas. Avamata pruuni riisi pakk säilib toatemperatuuril aasta, pärast avamist kuus kuud.

3. Chia seemned on kiudainete ning kaltsiumirohked. Neid õhukindlalt hoides võivad need säilida kuni aasta.

4. Datlid on kiudaineterikkad ja toitvad. Toatemperatuuril õhukindlalt hoituna säilivad nad mitu kuud, külmutatuna isegi kuni aasta.

5. Kuivatatud oad on head kolesteroolivabad valguallikad ning säilivad jagedas isegi kuni kaks aastat.

6. Pähklivõi on valgu- ning monoküllastumata rasvade rohke. Kui purk on avamata, säilib see toatemperatuuril üheksa kuud, pärast avamist kolm kuud.

7. Kaer on kiudaineterohke teravili, mis aitab hoida kolesterooli kontrolli all. See sisaldab ohtralt erinevaid vitamiine ja mineraale. Jahedas säilib kaer kuni neli kuud.

8. Oliiviõli on suurepärane monoküllastumata rasvade allikas. Avamata pudel säilib toatemperatuuril ühe aasta, avatult kuus kuud.

9. Quinoa sisaldab kõike üheksat asendamatut aminohapet. See säilib kuni neli kuud jahedas.

10. Talikõrvits säilib värskena kuni kolm kuud, kui seda hoida jahedas ja kuivas, eemal päikesevalgusest. Kõrvits on suurepärane C-vitamiini allikas.