Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
4. august 2016, 09:40

Normaalse D-vitamiini tasemega väikelapsed on lihaselisemad

Lastel, kelle D-vitamiini tase veres on normaalne, pole mitte ainult tervemad luud, vaid ka vähem keharasva ja suurem lihasmass, leiavad Kanada teadlased.

Ajakirjas Pediatric Obesity avaldatud uuringu eesmärk oli välja selgitada esimese eluaasta jooksul D-vitamiini võtmise mõju luutihedusele, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Uuringusse osales 132 beebit. Nende luutihedust ja keha koostist hinnati kolme aasta vanuses DEXA-skaneeringuga (kahekordse kiirega röntgen-absorptsiomeetria). Leiti, et lastel, kes said iga päev 400 IU D-vitamiini, oli kolme aasta vanuses kõrgem luutihedus. Kõrgematel D-vitamiini annustel ei olnud luude arengu seisukohast  täiendavat kasu. 

Üllatuslikult leiti aga samade skaneeringute käigus, et lastel, kelle seerumis oli D-vitamiini Kanada lastearstide soovituslikust tasemest rohkem (>75 nmol/l), oli keha koostises keskmiselt 450 grammi vähem rasva kui madalama D-vitamiini tasemega lastel; samuti oli kõrgema D-vitamiini tasemega lastel suurem lihasmass. Seejuures ei mänginud rolli D-vitamiini annus esimesel eluaastal, kuigi esimesel eluaastal 1200 IU D-vitamiini saanud laste hulgas oli rohkem neid, kellel kolme aasta vanuses oli seerumi D-vitamiini tase soovituslikust normist kõrgem.