Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. august 2016, 10:15

Neli laialt levinud uskumust menstruatsiooni kohta, mis teps mitte paika ei pea (2)

Menstruatsiooni kohta liiguv laialt erinevaid väärarusaamu, millest enamik ei vasta tõele. Olgu siin välja toodud neli levinumat.

Kuum vesi suurendab verevoolust. Ei suurenda. Kuum vesi hoopis stimuleerib vereringet, mis võib omakorda leevendada menstruatsiooniga kaasnevat valu või krampe, kirjutab Medical Daily. Seetõttu võib menstruatsiooni ajal rahuliku südamega vannis mõnuleda.

Menstruatsiooni ajal ei jää rasedaks. Päevad ei ole kuigi kindel rasestumisvastane vahend. Sperma elutsükkel võib olla isegi kuni 48 tundi ehk isegi siis, kui naine seksib raseduse ajal, ei ole ta rasestumise eest kaitstud.

Trenni tuleks vältida. Liikumine võib päevadega kaasnevaid valusid hoopis leevendada, kuna trenn aitab organismil toota valu vähendavaid kemikaale. Treeninguid tasuks vältida ehk vaid siis, kui menstruatsioon on väga valuline või krambirohke.

PMSi sümptomid on väljamõeldis. Absoluutselt mitte. Pea iga naine märkab juba enne menstruatsiooni, kuidas rinnad muutuvad hellaks, tuju langeb või ärritus tekib kiiremini. Selle põhjust päris hästi ei teata, kuid arvatakse, et süüdi on kesknärvisüsteemi mõjutavad hormoonid.