Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. august 2016, 13:05

Kuraditosin toitu, mis sind kiiresti pissile ajavad (5)

Kipud sageli vetsu vahet lippama ja süüdistad selles ohtrat veejoomist? Asjatult. Paljud vägagi igapäevased toidud-joogid mõjuvad põiele ärritavalt.

Kindlasti ei tasu allolevat nimekirja silmates kõiki oma lemmikroogi söömata jätta, kuid erinevate toiduainete piiramisega tasuks mingil ajaperioodil katsetada küll – nii saad kõige hõlpsamini aimu, milline toit või jook põit kõige rohkem ärritab.

• Alkohoolsed joogid. Vajadust sagedamini tualetis käia soodustavad nii õlu, vein kui kange alkohol, tuletab meelde WebMD. Ka paneb alkohol keha ajule valesid signaale saatma. Seepärast oleks eriti juhtudel, kui inimesel on diagnoositud ärrituva põie sündroom või uriinipidamatus, mõistlik alkoholitarbimist piirata või sellest hoopis loobuda.

• Kohv, tee, energiajoogid. Kofeiin on aine, mis ajab sind päris kindlasti sageli vetsu vahet jooksma. Asenda kofeiini sisaldavad joogid kofeiinivabadega või joo üldse tsitrusevabu taimeteesid.

• Šokolaad. Et see kipub ununema, tuleb teha meeldetuletus: ka šokolaad sisaldab kofeiini. Sestap vähenda šokolaadi söömist ning kindlasti loobu sellest enne magamajäämist.

• Tsitrusviljad ja nende mahlad. Apelsin, greip, mandariin, sidrun ja laim on üsnagi happelised ning põit võib ärritada ka üksnes nende mahla joomine.

• Ananass ei ole samuti kõige põiesõbralikum, sest on samuti happeline.

• Tomatid on küll tervislikud, kuid samas ka happelised ja veerohked – pissihäda on nende söömisega garanteeritud. Mõistlik oleks vähendada ka tomatil põhinevate toiduainete ehk pastakastmete ja ketšupi kasutamist.

• Jõhvikad on küll head marjad põiepõletiku ja kuseteede erinevate hädade korral, kuid happeline jõhvikamahl ajab samas ka rohkem vetsu.

• Gaseeritud joogid häirivad tundliku põie tegevust. Gaseeritud alkohoolsed joogid suisa kahekordselt, sest sisaldavad lisaks gaasile ka alkoholi.

• Vürtsikad toidud annavad küll maitseelamuse, kuid võivad tekitada ka põieprobleeme.

• Kunstlikud magusained on sageli pissihäda põhjustajad.

• Sibulad ärritavad põit vähem, kui neid keeta või praadida või süüa hoopis punast sibulat ning sibulapealseid.

• Laagerdunud juust ja hapukoor põhjustavad samuti põievaevusi.

• Töödeldud toidud, õigupoolest nendes leiduvad kunstlikud maitseained, säilitusained ja happesuse regulaatorid häirivad suure tõenäosusega põie talitust.