Hea nõu

Mida teha, kui sind on tabanud toidumürgitus? 

Õhtuleht.ee, 10. august 2016, 13:05
Foto: PantherMedia / Scanpix
Augustis kipuvad toiduained kiirelt riknema ja põhjustavad kõhuhädasid. Kuidas tunneb ära toidumürgituse? Kuidas ennast sel puhul aidata?

Vastab BENU Viru Platsi apteegi proviisor Sille Krüger: "Toidumürgitus on bakterite poolt toodetud toksiini või viiruse poolt põhjustatud haigus, mis tekib tavaliselt 24 tunni jooksul pärast riknenud toidu söömist.

Enamasti tekib iiveldus, millega kaasneb oksendamine ja kõhulahtisus, harvadel juhtudel ka palavik. Oksendamine ja kõhulahtisus on organismi kaitsereaktsiooniks, mis eemaldavad sobimatud ained kehast.

Toidumürgituse ajal tuleb juua palju vett, et vältida vedelikupuudust. Joomiseks sobib nii tavaline kui mineraalvesi.

Kuna toidumürgitus viib rivist välja vedeliku ja soolade tasakaalu, siis võib organismi turgutamiseks osta apteegist glükoosi ja elektrolüüte sisaldavat joogipulbrit (nt Rehydron või Fluid Balans).

Abi saab ka Enterosgelist, mis seob kahjulikke aineid seedekulglas ja aitab neid väljutata ning Smecta pulbrist, mis on mõeldud ägeda sooleinfektsiooni puhuks."

Samal teemal

3. oktoober 2016, 12:52
Kuus fakti oksendamise kohta, mida igaüks võiks teada
28. juuli 2016, 10:58
KARDAD TOIDUMÜRGITUST: 6 toitu, mille söömisest ekspert keeldub
6. juuli 2016, 10:39
Kaheksa toitu, mille söömine võib suvel ohtlik olla
8. märts 2016, 14:30
Hoidu kõhuhädadest: joo vett ja pese käsi!