KÄIDAV PAIK: Rasmus Toompere imestab, et Keskturu ja bussijaama vahel saalib kogu aeg inimesi, aga keegi ei aidanud.Foto: Jörgen Norkroos
Terviseuudised
10. august 2016, 04:00

Haiget aidanud mees: kõik kõndisid ükskõikselt mööda (2)

Läinud reedel Tallinna kesklinnas krampides verisena näoli maas lebanud inimest abistanud Rasmus imestab, miks möödujad pelgavad võõrast abistada ning miks ei sekkunud mööda sõitnud politsei?

Bussijaama trammiga sõitnud ragbimängija Rasmus Toompere läks trammist välja ja jooksis talle appi. "30. aastates viisakalt riides mees, kes oli teadvusetu ja lämbumas enda vereloigus," kirjeldab ta Facebookis.

"Ta oli näoli asfaldil, keharaskus pea peal ning krampides. Kukkudes oli tal purunenud nina. Keerasin ta küljele ning sain uuesti hingama, ja sel ajal, kui ma panin ta keha õigesse asendisse, hoidsin ta pead ja keha fikseeritult, tulid kohale ka esimesed uudistajad," kirjutab Toompere, et ei oska hinnata, kui kaua oli mees abituna lebanud, ehkki kõik juhtus elava liiklusega kõnniteel.

Toompere sõnul rääkisid kõrvalseisjad hiljem, et nii politsei- kui ka tuletõrjeauto sõitsid sealt mööda, kuid hoolimata kätega vehkimisest ei peatunud. "Kui kiirabi jõudis kohale, oli mees saanud pildi taas ette. Selgus, et see oligi langetõvehoog.

"Aga küsimused jäävad ikkagi. Kui kaua see mees oli juba tänaval lamanud? Kas tõesti on inimesed on nii hoolimatud, et võõra aitamine käib üle mõistuse/jõu? Kas tõesti on politseiautos ringi sõitvate tegelaste ülesanne ainult pätte taga ajada ja tuletõrjujatel tuld kustutada?" mõtiskleb Toompere oma Facebooki ajajoonel.

Päästeameti kommunikatsiooninõunik Johannes Merilai ütleb, et pole teada, kas politsei ja tuletõrje sõitsid mööda juhuslikult või olid operatiivsõidul. "Kui päästjad ei ole operatiivsõidul ja märkavad sellist asja, siis nad kindlasti reageerivad."

Merilai vaataks aga pigem möödakõndijatele otsa. "Tulenevalt karistusseadustikust on igal inimesel kohustus aidata või õigem oleks öelda, et ei ole lubatud jätta abi andmata. Abi andmata jätmise eest võib määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse."