Foto: SILLE ANNUK
Meeled
10. august 2016, 15:50

Parim ravim stressi vastu on...mustsõstar!

Mustsõstraid peetakse juba ammu supertoiduks. Väidetavalt aitavad need imelised marjad ära hoida vähkkasvajate teket, leevendavad silmade väsimust, on abiks lihaste taastumisel ning neis peituv C-vitamiin aitab võidelda külmetushaigustega.

Nüüseks on avastatud, et mustsõstardest võib abi olla ka stressiga võitlemisel, vahendab Female First ja toob välja kolm erinevat stressiliiki, mille vastu mustsõstraid nosides saad.

1. Organismi stress
Soome teadlased on avastanud, et mustsõstrad ja teised marjad on seotud metaboolse sündroomiga. See termin ühendab enda alla diabeedi, kõrge vererõhu ja ülekaalu. Turu ülikooli teadlased leidsid, et inimestel, kelle igapäevasel toidulaual leidus ka marju, oli palju väiksem risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse.

2. Kehaline stress
Kõik teavad, et intensiivset trenni tehes on piimhape lihastes kerge tekkima. Teadlased Chichesteri ülikoolist avastasid, et triatleetidel, kes tarbisid treeningu ajal mustsõstraid sisaldavat pulbrit, vähenes piimhappe hulk lihastes ja see ei mõjutanud nende sportlikku sooritust.

3. Vaimne stress 
Mustsõstrad aitavad ka vaimse stressi puhul. Mustsõstardes peituvad antioksüdandid aitavad inimestel olla tähelepanelikumad, vähendavad vaimset väsimust ja aitavad paremini pingeolukorras töötada. See tuleneb sellest, et mustsõstardes on rohkem väsimusega võitlevaid elemente kui teistes marjades.