DigiretseptFoto: ALDO LUUD
Uudised
10. august 2016, 11:29

Digiretseptiga saab peagi ravimeid osta nii Eestist kui Soomest

Eesti ja Soome vahel peab toimima piiriülene automatiseeritud ravi- ja töötuskindlustuse andmete vahetus, mis aitaks parandada teenuste kättesaadavust ja vähendaks bürokraatiat, ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski eile Helsingis toimunud kohtumisel Soome sotsiaalteenuste ministri Juha Rehulaga. Esimese sammuna viiakse ellu digiretsepti piiriülene kasutamine.

„Kuna väga palju Eesti ja Soome inimesi liigub regulaarselt kahe riigi vahel, siis tuleb nende inimeste elu lihtsustamiseks saada andmed liikuma nii tervise kui muudes valdkondades,“ sõnas minister Ossinovski. „Paljudel Eesti inimestel on Soomes elades ja töötades vaja esitada Soome ametiasutustele erinevaid tõendeid Eesti registritest, mille esitamine suurendab Eesti saatkonna ja ametiasutuste halduskoormust ning muudab asjaajamise kohmakaks. Samal ajal on kõik vajalikud andmed elektroonilistes registrites olemas ning meil on vaja lihtsalt saada Soome ja Eesti ametiasutuste andmebaasid omavahel automatiseeritult suhtlema. Olemasolev X-tee, mille Soomegi kasutusele on võtnud, on selleks hea platvorm.“ 

Kõige esimese praktilise sammuna viiakse ellu digiretsepti piiriülene kasutamine Eesti ja Soome vahel, mille tulemusena tekib Soome elanikel võimalus osta digiretsepti alusel ravimeid Eestist ning Eesti elanikud saavad digiretsepti alusel osta ravimeid Soomest. Paralleelselt töötatakse ka teiste andmete automatiseeritud liikumise kallal.