Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. august 2016, 12:40

KOGU TÕDE: kui valus on vasektoomia tegelikult? Aga luuüdiproov?

Aeg oma hirmudele vastu astuda, hea mees. Men's Health koostas ülevaate sellest, kui valusad on kuus levinud meditsiinilist protseduuri. Muuhulgas saad järgnevast teada, kui valurikas on see viljatustamise värk ehk vasektoomia, millega su rasestumisvastastest tablettidest tüdinud naine sulle peale võib käia. Mees peab valu taluma - ja loodetavasti sa järgnevat lugedes ei minesta. 

Valu on subjektiivne – selles pole küsimust. Aga kindlatel meditsiinilistel protseduuridel on eriti ebameeldiv maine. Ent need võivad aidata diagnoosida rasket haigust, parandada su tervist ja isegi su elu päästa. Kui jätta kõrvale karu tekitatud vigastuste ravi ja sisekirurgia, siis on järgnevad 6 kõige kuulsamad ebameeldivad protseduurid. Ühtlasi saab siit ka teada, miks on nende tegemine väärt oma hirmudega võitlemist. 

ARTERIAALNE VEREGAAS      

Oled ilmselt tuttav selle kiire nõelatorkega, mida tehakse su veenist vereproovi saamiseks. Aga arteriaalse veregaasi proov – tehakse su randmel olevast arterist, mõõtmaks vere happelisust ja hapnikutaset – on umbes täpselt nii ebamugav, kui see kõlab.

"Veregaasi proovi võtmine võib mõnele patsiendile olla äärmiselt valus ... palju valusam kui tavaline vereproov," tõdeb doktor Nesochi Okeke-Igbokwe New Yorgi ülikooli Langone'i meditsiinikeskusest.

Siiski võib see olla parim proov selleks, et su arst saaks sul diagnoosida selliseid seisundeid nagu neeruhäired, südamehäired või kopsuhaigused.

KOLONOSKOOPIA

Kolonoskoopiat (jämesoole ja peensoole lõpuosa endoskoopiline uuring – toim) tehakse käärsoolevähi avastamiseks või erinevate seedetrakti vaevuste, nagu valu, verejooks ja püsiv kõhulahtisus, põhjuste väljaselgitamiseks. 

Enamik patsiente vajab valuvaigisteid ja kerget rahustit, et saada hakkama selle üdini ebameeldiva prooviga, mille käigus sisestatakse läbi su pärasoole käärsoole suunas kaameraga sond.

Paljud patsiendid ütlevad, et valusaim osa on tegelikult on valusaim ettevalmistav osa, mille käigus sa neelad käärsoolt puhastavaid lahtisteid – plahvatuslike tulemustega.

Aga ära seda proovi vahele jäta – Rahvusliku Vähi Instituudi andmetel võivad regulaarsed kolonoskoopiad vähendada rektaal- ja käärsoolevähki suremise riski kuni 70%.

JUUREKANAL

Mädanikus hamba tekitatud valu võib olla brutaalne, aga hädalised võivad seda välja kannatada märksa rohkem kui tarvilik, sest nad kardavad ravi.

Aga juurekanali ravi on tegelikult päris lihtne. Hambaarst eemaldab nakatunud hambapulbi, seejärel puhastab ja tihendab piirkonna.

Ja kuigi see pole just põrgulikult nauditav, siis on see efektiivne viis mädaniku peatamiseks, hamba päästmiseks ja meeleheite lõpetamiseks.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

LUUÜDIPROOV

Kui su vereproovi tulemused pole normaalsed, siis võib arst tahta uurida su luuüdi, leidmaks verehaigusi või kindlaid vähitüüpe.

Selle tegemiseks on kaks levinud viisi. Aspiratsioon, mis annab su luudüdivedeliku proovi, ja biopsia, mis annab koeproovi.   

Õnnetuseks sisaldavad mõlemad protseduurid pika ja õõnsa nõela sisestamist su puusaluusse.

Arst kasutab tõenäoliselt kohalikku tuimestust, aga patsiendid võivad ikkagi tunda teravat valu.

VASEKTOOMIA

Sa võid võpatada ainuüksi mõttest sellele protseduurile, mis algab sellest, et su kubemesse süstitakse kohalikku tuimestit.

Kui piirkond on tuim, siis teeb arst väikse torkeaugu või lõike, lõikab läbi torukese, mis kannab spermat peenisesse ja siis seob lahtised otsad kinni.

Õnneks on see protseduur viimastel aastatel lihtsamaks muutunud.

"Vasektoomia tegemine skalpellivaba tehnikat – mis on samahästi kui valutu – kasutades aitab ära hoida hulka ärevust ja ebamugavust," ütleb Los Angelesi meestekeskuse uroloog ja juht Philip Werthman.

LUMBAALPUNKTSIOON

See on nõelafoobidest patsientide õudusunenägu.

Patsient kõverdub looteasendisse, et venitada selgroogu. Siis sisestatakse kahe selgroolüli vahele peenike nõel, et võtta selgrookanalist seljaajuvedelikku. 

Seda vedelikku uurides saavad arstid diagnoosida tõsiseid põletikke või kindlaid vähirakkude tüüpe.

Head uudised: kohalik tuimestus suudab piirkonda tuimestada ja paljude patsientide jaoks ongi esimene nõelatorge kõige hullem osa.