Smartsun UV-käepael annab märku, millal peaks päikesekreemi lisama ning millal on keha juba liigselt päikest saanud. Foto: Erakogu
Keha
11. august 2016, 13:10

Suvistel vabaõhuüritustel jagatakse nahavähi ennetuskarbikesi (1)

Viimastel suvekuudel jagatakse randades ja vabaõhuüritustel ennetuskarbikesi, kus on juhised melanoomi riski maandamiseks, käepael targaks päikesenautimiseks, päikesekaitsekreem ning info sünnimärkide kontrollivõimaluste kohta.

Tegu on ennetuskampaaniaga juhtimaks inimeste tähelepanu võimalusetele vähendada nahavähi riski. 

Suvi hakkab vaikselt lõppema, kuid juba asendatakse vihmased ilmad päikesereisidega. Ikka on hea aeg tuletada meelde targa ja tasakaaluka päikesenautimise olulisust, sest UV-kiirgus on peamine riskifaktor nahavähi ja melanoomi tekkeks. Hinnanguliselt koguni 95% melanoomi ja 99 % mittemelanoomi tüüpi nahavähi juhtumitest tuleneb liigsetest UV kiirguse doosidest (Wright and Reeder, 2005).

“Haigused on teema, millele puhkuse ajal mõelda ei taha ning see ei olegi kampaania mõte. Lihtsalt anname inimesele väikesed tööriistad, millega ennast päikese eest kaitsta ning kuidas enda ja lähedaste sünnimärkidel silm peal hoida” selgitas kampaania mõtet nahavähi vastu võitleva idufirma Dermtest teadusjuht Riina Hallik.

Näiteks on karbis lisaks sünnimärkide kontrollimise infole ka Smartsun UV-käepael, mis annab märku, millal peaks päikesekreemi lisama ning millal on keha juba liigselt päikest saanud. Seda selleks, et vältida päikesepõletust, mis on üks riskitegureid nahavähi tekkeks. Samuti on kaasas kõrgete näitajatega La Roche-Posay päikesekreem, et kaitsevahend kohe käepärast oleks.

Kampaania väljatöötamist vedas Dermtesti teadusjuht Riina Hallik. Riina on õppinud maineka Karolinska Ülikooli rahvatervise instituudis ning tegeleb igapäevaselt Dermtesti tootearenduse, kvaliteedi ning teadustööga. Äsja selgus, et Dermtesti kogemusest – tarkvara abiga on tehtud üle 3000 sünnimärgi kontrolli ja avastatud kahes riigis üle 40 varase faasi nahakasvaja – soovitakse sügisel kuulda ka maailma teledermatoloogia kongressil Londonis.

Lisaks targale päikesenautimisele, peaksid inimesed tekitama harjumuse regulaarselt oma sünnimärke jälgida. Selleks on karbis ka Eesti Vähiliidu ja Tervise Arengu Instituudi poolt välja töötatud infoleht naha jälgimise õpetustega. „Niimoodi tasa ja targu, ennetust propageerides ja sünnimärkide varajast kontrollimist võimaldades jõuame ehk sinnamaani, kus melanoomi suremus on Eestis null“ unistas Hallik.

Algatusele aitavad kaasa Dermtest, Smartsun Eesti, La Roche Posay ja kõik sünnimärkide kontrollimise teenust võimaldavad ja Dermtesti tarkvara kasutavad esmatasandi tervishoiuasutused üheksast maakonnast: Harjumaal, Hiiumaal, Põlvamaal, Tartumaal, Pärnumaal, Raplamaal, Lääne-Virumaa, Ida-Virumaal ja Saaremaal.

Kuigi Dermtest võimaldab kiiremat ligipääsu sünnimärkide kontrollimise teenusele, ei kao ära ka inimeste enda roll nahal toimuvaid muutusi märgata. “Seda rõhutame pidevalt, et igaüks peab ennast ja oma lähedasi kontrollima ning kahtlaste muutuste korral arsti juurde pöörduma”, märkis Hallik.

Dermtesti uuringu käigus tehakse kahtlasest sünnimärgist tugeva suurendusega ülesvõte ja saadetakse telemeditsiini abil nahaarstile diagnostikaks. 24 h jooksul saadakse vastus, kas sünnimärgis on tunnuseid, mis viitavad nahavähile, melanoomile või nende tekkele, ning vastavalt sellele otsustatakse edasine tegevus: kas kõik on korras, sünnimärk vajab jälgimist või tuleks teha täpsustav laboriuuring sünnimärgi eemaldusega. 

Dermtesti teenusepakkujate asukohad on leitavad siit.