Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. august 2016, 15:40

Kuus toitu, mis panevad pea valutama (1)

Pole saladus, et peavalu ja migreeni põhjustajateks on stress, väsimus, veepuudus ja ka vali müra. Kuid samavõrd võib peavalu tekkimist mõjutada ka see, mida sa sööd.

Tegelikult on isegi 10% migreeniga kimpus olijaist leidnud, et nende valuhoogude põhjustajaks on toit ja jook, kirjutab Men´s Health ja toob välja kuus toitu-jooki, mis kõige sagedamini kurja juureks on.

1.            Vanemad juustud. Näiteks Cheddari, sinihallitusjuust, Camembert ja Šveitsi juust sisaldavad aminohapet türamiin, mis võivad vallandada ägeda peavalu. Tavaliselt ei ole kehal türamiini töötlemisega probleeme, kuid kui sul mõni tarvilik ensüüm puudub, koguneb see aminohape vereringesse ja tõstab vererõhku. See aga ongi peavalu vallandaja. Teada on ka see, et türamiini kogus toidus kasvab ajaga ehk seetõttu ongi kurja juureks vanad juustud, mitte värskelt tarvitatavad ricotta kohupiim või kodujuust.

2.            Punane vein sisaldab parkaineid, mis satuvad sinna veinile iseloomulikku maitset andvatest viinamarjanahkadest. Veinis sisaldavad tanniinid muudavad samuti aju keemilist koostist, mis võib kaasa tuua peavalud. Hea uudis on see, et mõned veinid põhjustavad peavalu väiksema tõenäosusega. Näiteks on leitud, et madalama tanniinisisaldusega on Cabernet ja Merlot, kõrgema tanniinide sisaldusega Malbec ja Tannat.

3.            Suitsulihatooted ja kala. Nii, nagu pikalt valmistatavad juustud, on ka pikalt valmistatud vorstid, näiteks salaami, koormatud türamiiniga. Sama kehtib suitsetatud või marineeritud kala kohta. Lisaks sisaldavad paljud vorstitooted peavalule hoogu andvaid säilitusaineid, näiteks nitraate ja nitriteid. Mõlemad säilitusained põhjustavad nimelt veresoonte laienemise ja suurendavad verevooli ajju – see võibki vallandada peavalusid.

4.            Hapukapsas. Soolane on hea, kuid ka fermenteeritud toidud, nagu hapukapsas, kipuvad sisaldama juba eelpoolmainitud türamiini.

5.            Kohv. Väga paljud inimesed on leidnud, et kofeiinirikkad joogid põhjustavad neil peavalusid. Püüa neid rüübata mitte rohkem kui 200 milligrammi päevas.

6.            Kuivatatud ja üleküpsenud puuviljad. Ka üleküpsenud puuviljad, näiteks banaanid ja avokaadod, sisaldavad ohtralt türamiini. Samuti leidub seda konserveeritud puuviljades, neis on lisaks ka peavalu soodustavaid sulfiteid ja säilitusaineid.