Kartulid külmsuitsulõhe, kodujuustu ja laimikaramelliga Foto: Stanislav Moškov
Toiduuudised
13. august 2016, 04:00

"Praegu on kõige õigem aeg kartulit süüa." (4)

"Värske kartuli toit võiks olla midagi hästi lihtsat, näiteks al dente’ks keedetud kartul ehk mis on veel natukene krõmps, lasta see panni pealt või ahjust korra läbi ja ongi valmis," ütleb Merimetsa Ampsu peakokk Tony Sal-al Saller, et nii säilib kartulis võimalikult palju vitamiine.

Kartul on universaalne toiduaine, kuna seda võib kasutada nii lisandina kui ka teha vormirooga või kooki. "Värske kartuli eelis on aga see, et selles on säilinud vitamiinid, eriti kui kasutada seda koos koorega – seal on palju C-vitamiini," tõdeb Tony, et koorega keetes läheb poole vähem kasulikke toitaineid kaduma kui koorituna. Praegu ongi tema sõnul parim aeg kartulit süüa.

Kuigi varajane kartul on mõeldud eelkõige kohe söömiseks, siis lühiajaliselt võib seda säilitada samamoodi kuivas ja pimedas nagu talvekartulit.

"Ületalve ta muidugi ei seisa, selleks peab kartulil koor kinni olema," ütleb hobikokk Ilse Metsamaa. "Kindlasti peab aga silmas pidama, et kartulit ei tohi päikese käes hoida ning turuletil pikast seismisest rohekaks tõmbunud kartul on tervisele lausa ohtlik."

Keedetuna säilib varajane kartul külmkapis kaks päeva kindlasti, jälgida tuleb ainult, et ta oleks kuiv. "Muidugi pole ta enam sama, kui äsja keedetud, aga praekartuliks sobib küll. Libedaks muutunud kartul on aga halvaks läinud," märgib Tony.

Keema tuleks kartulid panna sooja veega. "Laske kartulipotti kraanist leiget vett ja maitsestage seda mere- või kivisoolaga. Külmas vees seistes aga kaotab kartul kasulikke toitaineid," räägib ta ning lisab, et kindlasti ei tohi kartulit üle keeta.

"Keetmisaeg oleneb kartulist – värske kartul keeb kiiresti, vanem kartul kauem ning samas sõltub see ka kartulisordist. Kindlat kellaaega on raske öelda, aga kindel on see, et kui kartul on keenud, tuleb ta kohe ka ära kurnata."

Tony lemmikroog on praegu praekartulid kuuseriisikate või kukeseentega. "Väga hea ja lihtne on teha ka praekartuleid sibula, tüümiani ja meresoolaga. Kartulipüree maitseb mulle samuti, kuid ega ma tegelikult kodus kartulit toidu kõrvale eriti söö," sõnab ta.

Samas saab kartulist teha ka keerukaid asju, näiteks kroketeid või kasutada teda magustoidus. "Üks variant on kohupiima-kartulikook, mille sees kasutada värske kartuli massi või teha kartuli-toorjuustukooki.

Esialgu võib selline kooslus olla ehmatav, kuna kartulit on harjutud ikka soolase toiduga sööma, kuid porgandikooke tehakse ju palju," leiab kokk ning lisab, et tegelikult on kartul suhteliselt neutraalse maitsega, eriti veel värske kartul.

Seega, kellel on julgust ja pealehakkamist, võib kartulit igasugu maitsetega kombineerida. "Kõik oleneb inimese taluvuse piiridest – ma arvan, et kartulit võib ka suhkruga süüa," naljatab Tony.

Kartulid külmsuitsulõhe, kodujuustu ja laimikaramelliga

(neljale)

Vaja läheb: 350 g külmsuitsulõhet, 300 g kodujuustu, 100 g võid, 10 väikest kartulit, 1 mugulsibul, 1 pakk frillice salatit, suur peotäis rukolat, 3-4 oksa värsket tüümiani, natuke murulauku, meresoola.

Kartulid külmsuitsulõhe, kodujuustu ja laimikaramelliga Foto: Stanislav Moškov

Laimikaramell: 300 g suhkrut, 150 g vett, pisut laimimahla, väike jupp punast tšillit.

Valmistamine: Keeda kartulid meresoolaga maitsestatud vees pehmeks, jahuta ja lõika viiludeks. Lõika puhastatud sibul pikuti pooleks ja viiluta. Haki tüümian. Rösti sibulat võiga pannil madalal kuumusel. Lisa viilutatud kartul ja tüümian ning prae, kuni kartulid on pruunid.

Maitsesta kodujuust murulaugu ja meresoolaga, viiluta külmsuitsulõhe.

Laimikaramelli valmistamiseks vala suhkur ja vesi paksupõhjalisse potti ja kuumuta segu pliidil madalal kuumusel kuni suhkur on karamellistunud. Seejärel sega juurde hakitud tšilli ja laimimahl. Tõsta pott külma vette ja jahuta karamell aeglaselt segades maha.

Serveeri kartuleid koos külmsuitsulõhe, kodujuustu ja värske salatiga, peale nirista laimikaramelli.

Allikas: Tony Sal-al-Saller,

Amps Merimetsa peakokk

Kartulisalat kitsejuustu ja sibulamoosiga

(neljale)

Vaja läheb: 160 g kitsejuustu, 6 väikest kartulit, peotäis minispinatit, peotäis rukolat, 1 pakk frillice salatit, natuke idusid ja tüümiani, oliiviõli, meresoola.

Sibulamoos: 5 suurt sibulat, 5 sl palsamiäädikat, 3 sl pruuni suhkrut, 1 sl mett, 1 sl oliiviõli, purustatud musta pipart, meresoola.

Kartulisalat kitsejuustu ja sibulamoosiga Foto: Stanislav Moškov

Valmistamine: Esmalt tee valmis sibulamoos. Selleks koori sibulad, lõika neljaks ja viiluta. Vala paksu põhjaga potti paras ports oliiviõli ja puista sinna sibulaviilud. Prae paar minutit, lisa palsamiäädikas, suhkur, mesi, pipar ja sool. Sega kõik läbi ja hauta madalal tulel aeg-ajal segades umbes 45 minutit, kuni sibul on täiesti pehme.

Siis keeda kartulid meresoolaga maitsestatud vees pehmeks ja lõika kitsejuust kuubikuteks. Maitseta kartulid hakitud värske tüümianiga ja küpseta koos kitsejuustu ja sortsu oliiviõliga 180kraadises ahjus umbes 10 minutit. Säti juust ja kartulid roheliste salatitega taldrikule, vala peale sibulamoosi ning kaunista peediidudega.

Allikas: Tony Sal-al-Saller, Amps Merimetsa peakokk

Kanakintsud varajase kartuli ja tomatiga

(kahele-kolmele)

Vaja läheb: 2 kanakintsu (või 400 g kintsuliha), 8 väikest kartulit, 8 kirsstomatit, kimp värsket punet, 2 sl oliiviõli, sorts punase veini äädikat, soola, pipart.

Kanakintsud varajase kartuli ja tomatiga Foto: Ilse Metsmaa

Valmistamine: Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Suru kartulid peos kergelt praguliseks – nii imavad nad maitsed mõnusalt endasse. Eemalda kanakintsudest kondid ja lõika pooleks.

Sega liha sortsu õli, soola ja pipraga. Pane liha tulisele pannile (kui liha on nahaga, siis nahk allpool) ja prae umbes 10 minutit, korra ka keerates. Säti lihatükid ühekordse kihina ahjuvormi.

Koori tomatid. Uhmerda suurem osa pune lehtedest näputäie soola ja pipraga, lisa supilusikatäis õli ja sorts punase veini äädikat. Sega kõik korralikult läbi ja tõsta segu koos ülejäänud pune, kartulite ja tomatitega ahjuvormi.

Küpseta 200kraadises ahjus, kuni roog on pealt kuldne. Serveeri koos sidruni ja oliiviõliga maitsestatud rukolasalatiga. Allikas: Ilse Metsamaa, ilse.riiul.com