Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. august 2016, 15:10

MEESTELE: Kuidas parandada sperma kvaliteeti? (5)

Tahad saada lapsi? Siis pead teadma, et mõned väga argised asjad võivad sinu sperma kvaliteeti mõjutada. Neid silmas pidades on võimalik üsna lühikese ajaga oma sperma kvaliteeti mõjutada.

Tõde on see, et umbes 30 protsenti viljakuse probleemidest on tingitud meestest, kirjutab Men´s Health. Seega – siin on sulle viis soovitust oma sperma kvaliteedi säilitamiseks ja parandamiseks.

1. Võta kaalust alla. Liigne rasv võib nimelt vähendada testosterooni taset, see aga võib mõjutada mehe võimet toota spermat.

2. Unusta sojatooted. Soja sisaldab looduslikult esinevat ühendit, mis jäljendab naissuguhormoon östrogeeni. Kui östrogeeni on kehas palju, napib jällegi sperma tootmiseks vajalikku testosterooni.

3. Liigu! Meestel, kes liigutavad end umbes 7 tundi nädalas, on 48% suurem spermatosoidide arv võrreldes meestega, kes liigutavad end vähem kui tund nädalas. Liikumine aitab ka säilitada tervislikku kaalu ning hoida ära stressi.

4. Vaata, mida sa sööd. Rasvarikas dieet vähendab spermatosoidide arvu. Antioksüdanitde rikas toit, näiteks puu- ja köögiviljade ning täisteratoodete söömine aga aitab võidelda vabade radikaalidega ning seemnerakkude kvaliteeti parandada. Spermale mõeldes on head ka linnuliha, kala, piimatooted ja avokaado.

5. Unusta kuumad vannid ja saun. Ahvidel tehtud uuringud näitavad, et 15 – 30 minutit kümblustünnis viibimist muudab nad steriilseks. Kehatemperatuuri kasv ka vaid kahe kraadi võrra mõjub negatiivselt spermatosoidide tootmisele.