Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. august 2016, 15:10

NAISTELE: Milliste päevadega kaasnevate sümptomitega pead kindlasti arstile minema?  

Menstruatsiooniga kaasnevad krambid ja valu tundub igakuine normaalne piin. Kuid teinekord võivad ilmneda päevade ajal sümptomid, mis viitavad millelegi tõsisemale.

Women´s Health toob välja viis sümptomit, mille puhul peaksid kindlasti arstiga nõu pidama.

1.            Tugev verejooks. See, et sa vajad eriti suure imavusega tampoone mõnel päeval, on täiesti normaalne. See, kui sa pead neid vahetama iga tunni aja tagant, on aga teine asi ning sel puhul peaksid arstiga nõu pidama. Üks asi võib olla mõni emakahaigus, kuid teine on suur verekaotus, mis põhjustab väsimust, pearinglust ja isegi minestamist. Arst oskab põhjuse välja selgitada ning vajadusel soovitada menüüsse rohkem rauarikkaid toite.

2.            Valuvaigistid ei aita krampide vastu. Siin võib olla tegu nii ravimite omavahelise koostoimega kui ka endometrioosiga ning see seisund vajab asjatundlikku ravi. Arst teab, mida teha.

3.            Päevadega kaasneb palavik. Kui sul kaasneb päevadega palavik, on parem halvema ärahoidmiseks konsulteerida arstiga. See võib tähendada haruldast toksilise šoki sündroomi, bakteriaalset infektsiooni või mõnda põletikku. Kõik need seisundid nõuavad arstlikku ravi.

4.            Sa veritsed ka päevade vahel. Kuigi päevade vaheline veritsus on näiteks rasestumisvastaseid tablette tarvitades mõnikord kõrvalnähuks, siis tasuks ikkagi sellest arstiga rääkida. Eriti siis, kui sa pille ei tarvita. Põhjus võib olla emaka limaskestas ning selle oskab arst kindlaks teha. Ka verejooks pärast seksi peaks sind tähelepanelikuks tegema.

5.            Menstruatsioon jääb vahele. Päevade ärajäämine võib tähendada rasedust või stressi, kuid kui vahele jääb mitu tsüklit, on aeg kontrolli minna. See võib tähendada mitmeid erinevaid haiguseid.