Kas suvikõrvits on tõesti mürgine?
Hea nõu
19. august 2016, 04:00

Kas suvikõrvits on tõesti mürgine? (2)

Välismeedia on mitu korda hoiatanud, et kibeda maitsega suvikõrvitsad võivad olla mürgised. Kõlakatele lisab hoogu mullune juhtum, kus suvikõrvitsa mürgistus sai Saksa pensionärile saatuslikuks.

Suvikõrvits sisaldab looduslikul kujul esinevat toksiini nimega kukurbitatsiin. Selle mürgistus on aga haruldane, kuna mürkained muudavad vilja kibedaks ja seetõttu jäetakse see tavaliselt söömata, kirjutab The Daily Meal.

Eesti Maaülikooli köögiviljanduse lektor Priit Põldma kinnitab, et kukurbitatsiin on mõru aine, mida esineb ka näiteks vanades kurgisortides, kuid seda peaks maitse järgi tundma ja selle söömist saab tänu sellele vältida.

"Suvikõrvitsat kasvatatakse Eestis juba aastaid, sorte on palju ja kõik on väga head. Aga mina pole küll kunagi sattunud sööma mõru maitsega suvikõrvitsat," lausub Põldma.

Toksikoloog Anne Kahru sõnul on söögiks mõeldud suvikõrvitsa sordid aretatud nii, et mürkainet seal poleks. "Mina ja ilmselt paljud teised on suured suvikõrvitsasõbrad ja naudivad selle söömist ilma igasugu kõrvalnähtudeta," ütleb ta.