Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. august 2016, 12:55

MEES, HOOLID OMA TERVISEST? Siin on sulle 17 kasulikku nippi enda hoidmiseks!

Ka meestel on võimalik iseenda heaks teha päris palju nii, et elada kauem, tervemalt ja õnnelikumalt.  

Men´s Health reastas soovitused, mida järgides on meestel võimalik iseend aidata, kaitsta ja säästa.

Üldine tervis

1. Tihti rõhutatakse, et 40ndates ja 50ndates mehed peaksid laskma uurida oma kuseteede tervist ja osalema vähi sõeluuringus. Need ei peaks olema aga ainsad asjad, millele mehed mõtlevad. Mõistlik on minna arsti juurde ja rääkida oma tervisest üldiselt. Arstilt saadud nõuanded ja soovitused aitavad oma tervist paremini jälgida ja kõrvalekaldeid õigel ajal tähele panna.

2. Paljud mehed ei adu seost söögi, joogi ja üldise tervise vahel. Ka rämpstoidu söömine ja õlle joomine vaid jalgpalli vaatamise kõrvale sillutab tasapisi teed madalamaks sugutungiks, uneapnoeks, sagedasemaks urineerimiseks ning rasvumiseks. Ning mida vanemaks inimene saab, seda rohkem on ta seesuguse käitumise puhul ohustatud rasvumisest. Seega – mõtle, mida sa sööd.

Kui oled söögiga juba üle pingutanud, siis katsu kaalust alla võtta. Iga kaotatud kilo parandab enesetunnet ning on õigeim samm oma tervise parandamise teel.

Südame tervis

3. Vanuse tõustes on meestel kõrgenenud vererõhk sage probleem, kuid see jääb sageli kahe silma vahele. Arstid soovitavad oma vererõhu muutumist aga jälgida, näiteks stressiolukorras ja vaidlustes. See annab vihjeid, kui hästi on rõhk kontrollitav. Et vaatlusest oleks maksimaalne kasu ja sellest saaks vajadusel parima ravi määramiseks ka arstiga rääkida, on mõistlik tulemused näiteks telefoni kirja panna.

4. Kas sa kasutad südamehaiguste ennetamiseks statiine? Veendu, et sul poleks varajase diabeedi märke – sajast mehest ühel põhjustavad sellesse ravimirühma kuuluvad tabletid diabeeti.

Vähk

5. PSA testi tegemine peab olema läbimõeldud – valepositiivsete testide määr on kõrge ning need võivad kaasa tuua mittevajalikke protseduure.

6. Päikest on vaja ka meestel, kuid oluline on seda mitte väga palju saada. Kaitse end päikese eest. Kui sul on kalduvus kiilanemisele, kanna peakatet. Pea meeles, et nahavähk võib tabada igaüht.

Seksuaaltervis

7. Testosteroonitase hakkab meestel alates 40 eluaastast vähenema umbes 1% võrra aastas. Mõned mehed suudavad seda perioodi kirjeldada kui meeste menopausi. On olemas aga terve hulk uuringuid, mis kinnitavad testorestoonitaseme tõusu, kui mees teeb kaks-kolm korda nädalas jõutrenni või tõstab lihtsalt raskeid asju.

8. Erektsioonihäired on üldine probleem, kuid enamik inimesi on üllatunud, et nende raviks ei ole ilmtingimata vaja ravimeid. Alakehale suunatud trenn, nagu jooksmine, kiirkõnd ja matkamine on erektsioonihäirete korral suurepäraseks alternatiivseks raviks.

Treening

9. 80%  meestest kogevad elu jooksul ilma selge põhjuseta seljavalu. Sellisel puhul tundub puhkamine olevat parim valik, kuid tegelikkus on vastupidine: seljasõbralikud võimlemisharjutused ja liikumine aitavad valu lamamisest paremini leevendada.

10. Artriidivalu on ennekõike üle 60-aastaste meeste mure, kuid see võib kimbutada ka nooremaid. Peale vanuse on liigesevalude riskiteguriks ülekaalulisus ja vigastused. Püüa hoida kehakaal kontrolli all ja treeni lihaseid liigeste stressi vähendamiseks.

Dieet ja toitumine

11. Püüa tarbida alkoholi teadlikult ja järgi soovitusi, mille kohaselt võib mees lubada endale kuni kaks ühikut alkoholi päevas. Üheks ühikuks loevad eksperdid ühte pudelit (0,33 l) keskmise kangusega õlut, 12 cl veini, 8 cl kanget veini ja 4 cl viina.

12. Kaota tervisele kahjulikult mõjuvat kõhurasva, vahetades hommikuse sõõriku välja täisterakukli vastu.

13. Punane liha hoiab südame terve, kuid püüa valida lahjemaid praetükke – need on enamasti kõrge valgu- ja madalama rasvasisaldusega.

14. Loomsed ja taimsed valgud ehitavad lihaseid täpselt ühtemoodi. Tee nädalas üks-kaks lihavaba päeva, asendades selle ubade ja läätsede või tofuga.

15. Valk on lihastele ja ajutegevusele oluline. Arvuta välja oma igapäevane valguvajadus. Selleks jaga oma kehakaal kahega. Näiteks peaks 80 kilone mees tarbima päevas umbes 40 grammi valku.

16. Vähenda oma diabeediriski mõne kilo kaotusega – ka vaid 5-10 % kaalulangust aitab sind paremini kaitsta.

17. Vähenda poolfabrikaatide ja valmistoitude söömist, need sisaldavad liigselt suhkrut, soola ja rasva. Kõlab karmilt, kuid rohkem kui 70% päevasest soolakogusest saab inimene poolfabrikaatidest, mitte soolatopsist. Söö tõelist toitu!