Keha

Kirjutage kommentaariumi oma kogemustest õendushaigla leidmisel! Uudist täiendatud 29.08 kell 10:15!

Õendushaiglat on keeruline leida? Loe, mida soovitavad sotsiaalministeerium ja haigekassa! (38)

LISA KOMMENTAAR

Ehk30. august 2016, 08:25
oleks meie maal viimane aeg kehtestada eutanaasia ravimatult haigetele üksikutele? On ju üldteada, et meie ei suuda oma pensioniga katta hooldushaigla või hooldekodu kulusid.
kursis olude sunnil29. august 2016, 17:29
Palun tehke endale algatuseks selgeks erinevus statsionaarse õendusabi (tervishoiuteenus) ja nn hooldekodu-vanadekodu (sotsiaalteenuse) vahel. Loomulikult, paljud hooldekodud (ööpäeva maksumus ca 19-25€ äärmustest rääkimata) "unistavad" haigekassa lepingust (EHK maksab 65eur ööpäev + omaosalus 9.++ ehk ca 75€ ööpäev.
Samas on seadusega paika pandud ka kõrgemad nõudmised. Tegelikult on andmed ka registrites olemas (asutuste, mitte vabade kohtade osas). Haigekassal on lausa interaktiivne kaart!
Miks vabade kohtade avalikku registrit "ei saa" pidada, on teema omaette. Aga mõlema asutuse pressiesindajad, kes (ajakirjaniku ehk veidi mitteasjatundliku lähenemise peale) andsid täiesti valevastuseid, tuleks päeva pealt lahti lasta - hea küll - seadusest lähtuvalt teha I kirjalik hoiatus ebakompetentsuse eest.
isik29. august 2016, 14:56
Kui eakas või tema lähedased, maksab Hooldekodus 700-900 eurot kuus või rohkemgi veel, siis peaks olema tema teenindamine hoolduspersonali poolt ka vastaval kõrgel tasemel. Mis tähendab seda, et tööle ei võeta tänavalt sisseastunud inimesi, kes ei valda riigikeelt ( ei saa vanakesest aru, ei suuda oma tööd teha vastavalt sellele, kui palju inimene vajab korrektset ja oskuslikku teenindust),kes ei ole eelnevalt mitte kunagi hooldekodus töötanud, ei oma oskusi ega ausust töös , suhtlemises jne...Sellest ka vanakeste nurin, kui teenindus pole tasemel. Kas poleks mõtteks Hooldekodudesse võtta tööle jubaväljaõppinud hooldustöötajaid, mis tähendab, et kohtade peal koolitab kolme kuu jooksul kutseoskust omav töötaja uusi töölesoovijaid välja , et uustulnukatele õpetada vanakestest hoolimist ja kõike, mis sinna töö juurde kuulub. Siis oleks ka eetika ja viisakus, tööoskused tasemel. Lisaks kindlasti riigikeele oskuse tunnistus tasemel B1, mille kohta aga töölevõtmisel silm kinni pigistatakse. Kas ikka omaksed nõuavad koolitatud personali olemasolu,kui nad maksavad kuus selliseid summasid vanakeste eest. Kas nad üldse teavad kes nende vanakeste eest peavad Hooldekodudes hoolitsema.
elust enesest29. august 2016, 12:38
Hooldasime koos õdede-vendadega voodihaiget ema kuus aastat. Meil kõigil pere ja töö. Kui läksime linnavalitsuse sotsiaalosakonda küsima, et mis võimalused on abiteenuste saamiseks ja mis on nende hind, vastati, et kõik te käite tööl ja ema pension on ka ja mingeid teenuseid eriti ei ole, tasulistest rääkimata. Lubati tulla olukorraga tutvuma, et siis ehk vaadatakse. Aga 6 aasta jooksul ei teinud seda keegi. Niipalju siis hoolimisest. Aga saime hakkama. Ühendasime oma jõu ja teadmised ja mõnel puhul ka rahalised ressursid. Mul on hea meel ja rahu südames, et ema sai olla kogu haiguse aja kodus ja kodust ka minna ...
loll jutt suhu tagasi28. august 2016, 19:09
Teenuse eest maksab Haigekassa ja Haigekassal pole nende meditsiiniasutuste loendit kellele makstakse???
Keegi on kas väga loll või saab asjadest (meditsiiniteenused ja sotsiaalteenused) väga valesti aru.
link28. august 2016, 19:56
Hetk28. august 2016, 14:50
Hooldushaiglaid pole tarvis, iga abivaja tunneb end kõige kindlamini omas kodus. Kodus hooldamise eest tuleb aga riigil tasuda, siis jääb lähedasel valida hooldamise ja töötamise vahel ning on võimalik lähedasel enda äraoleku ajaks palgata usaldusväärne asemik. Ükski hooldushaigla ei asenda abivajajale oma kodu. Mäletan oma vanaema ütlust, et kodus ravivad seinatki. Tean, et mitme põlvkonna jooksul on minu emapoolses suguvõsas kõik olnud omas kodus.
Kindlasti saan nüüd mõne toreda vastulause, et katsuge põetada, mida te sellest teate? Kahjuks tean juba väga pikki aastaid, ning sellesse aega on mahtunud rohkem, kui üks hoolialune. Ühe minu hoolealuse eluaastataks pakkusid arstid maksimum 6-7 aastat, kuid ta on juba 39. Kui ma oma tervislikul põhjusel arsti külastusel olin, siis ütlesin, nimeliselt, et Teie patsient on ikka veel elus.
Arst jäi keset kabinetti seisama ja peale väikest vaikust ütles, see saab olla ainult ülihea hoolduse tulemus. Seega rahastage koduhooldust, ärge pilduge abivajajatele vajalikku raha tuulde!
Tean millest räägin.28. august 2016, 16:24
Selle inimlikult õilsa soovi taustatingimuseks peaks olema ka eelmise riigikorra pensioni eapiiri (55selt) taaskehtestamine. Lihtne põlvkondade hetkeanalüüs EV-s näitab, et praeguste 80ndates aastates vanurite 50ndates aastates lapsed on eluspüsimiseks kõik veel tööhõivega koormatud. Mis 24h lamaja koduhooldusest saab siin üldse rääkida? Kas nt 56 aastase lähedase kutsetöölt lahkumine tagab talle elementaarsegi isikliku jätkusuutlikkuse, et suuta oma mõlemat 80ndates aastates vanemat 24h füüsiliselt hooldada? Uskuge – sellises olukorras liiguvad väärtushinnangud pea peale.
Mart28. august 2016, 13:50
Inimesed saage ometi aru, et maksud riigikassasse tulevad kütuste põletamisest ja maavarade ekspluateerimisest. Kuna me ise oleme maavarasid niivõrd jõudsalt hävitanud, siis lähevad kõik riiklikud teenused tulevikus järjest halvemaks.
ehk lõpetaks selle Haigekassa tsirkuse ära.28. august 2016, 14:17
See on ju reformarite rahategemise pump. Ainuüksi raha jagamise peale kulub vaata, et kolmandik kogu eelarvest. Vene ajal tegi selle töö ministeeriumi üks osakonnake ja kõik töötas. Nüüd vaid pumbatakse.
28. august 2016, 16:54
Ja mis hea pärast peaks HK ära kaotama, kui saab kaotada igasuguste kahjudeta nii Reformierakonna kui ka kõik teised riiki rüüstavad ja eelarvest raha imevad parteid?
Mart28. august 2016, 17:11
Kõik, kes mulle miinuse pannud, arvavad siis, et väärtused (ekvivalent raha) ei tule maavaradest?
Et valitsusel on kabinetis üks rahakapp ja sealt kapist tulebki raha?
tõde28. august 2016, 13:41
on see,et riik ei soovi vanuritega tegelda. Ilmub küll artikleid keskmise eluea pikenemisest,mis justkui peaks osutama heale elule riigis,kuid reaalsus on hoopis midagi muud Oluline on kvaliteetselt elatud eluaastad vanaduses Seega,kas saad ise oma eluga hakkama. Meie vanurid on ikka väga viletsad Kuna enamik inimesi elab vaeselt,ei suuda ka lapsed oma vanu vanemaid aidata . Pensionid olematud. Hooldushaiglates ja hooldekodudes on kuumaksud suuremad kui pensionäri kuusissetulek Kas see on loogiline? Kui inimene peab sellise pisikese pensioniga hakkama saama,siis miks ta ei võik hooldusastutses sama summa eest hakkama saada ? Kust ta seda lisaraha võtab? Omavalitsustele ei saa lootma jääda .Kui on lapsed jm sugulased,ei toeta sind keegi Riik peaks ikka seesugust pensioni maksma ,et vanur hakkama saab .Terve elu ju töötajat nööritud ja kui ta on vana,siis visatakse kui kalts kõrvale. Õigem oleks tunnistada,et meil vanade jaoks raha pole, surgu maha Ehk siis eutanaasia kehtestamine Pole õigust inimest piinata ja mõnitada.
Mitte ainult vanurid28. august 2016, 14:00
Õige pea visatakse kogu Eesti lihtrahvas kui kalts, kõrvale. Kõik märgid viitavad sellele, et Eestis polegi enam raha. Mitte millegi jaoks.
tiidja28. august 2016, 14:13
Kiitke Taavit, tema avitab. Juba on kutsutud vaibale Sester . Pole välistatud , et peagi on vaibal Mikser ja küll siis ka asjad edenema hakkavad.
lugeja28. august 2016, 13:00
Haigekassa elab sotsmaksudest. Dividendidelt aga Eestis teatavasti sotsmaksu maksma ei pea - pankurid, kõigekarvalised miljonärid, aga ka nt erakliinikute arstid võtavad oma sissetuleku sotsmaksuvabade dividendidena. Ja seda on ikka korralikus sajad miljonid! Muuseas ka paljud perearstid! Palgaks vormistatakse miinimum, et kõik oleks JOKK! Samas nõuavad needsamad arstid haigekassalt oma palga tõstmist!
Tean millest räägin.28. august 2016, 12:49
Nimetatud registrit EI AVALIKUSTATA mitte kunagi, sest siis selguks kuivõrd alasti kuningas tegelikult on. Haigekassal jätkub kõikide hospiitsieelses seisundis olevate vanurite jaoks raha vaid väga vähestele. Olen isiklikult selle põrgu läbimise aktiivfaasis viibinud juba terve kuu. Hinnaks 100% magamata ööd, meeletud telefoni- ja taksoarved, psühholoogiline läbipõlemine. Süsteemi on tulnud ise sisse murda, valehäbi ja kasvatatus unustada, absoluutselt kõik pakkumised vastu võtta, õppida oma kodanikuõigusi tundma. Kabinetiarstid on keeldunud nõuandeid jagamast. Õendushooldushaiglad teevad aga suurepärast ja inimlikult hoolivat tööd. KÕIKIDE JAOKS AGA EESTI RIIGI PÕHISEADUSES FIKSEERITUD ÕIGUSI EI KOHALDATA. Seepärast nimetatud registrit EI AVALIKUSTATAGI mitte kunagi.
Sama siin28. august 2016, 13:00
Kaldun samuti arvama, et registrit ei tehta, sest see eeldab läbipaistvust, mida praegu ei ole. Õendushaiglate teenuse üle, vähemalt kahes, millega olen kokku puutunud, on küll patt nuriseda. Personal hooliv, sõbralik. Teevad väga rasket tööd, jumal teab, mis palga eest.
EM28. august 2016, 14:43
brutopalk koos öötasuga on 530.- € ja kui siit veel maksusd maha
arvata
aga 300 eurone pensionär28. august 2016, 12:41
peab siis nälga surema või enesetapu tegema?
kas28. august 2016, 13:01
mis pärgala aitamine28. august 2016, 14:21
Seadus , mille me nagu ise olevat teinud , et annagi võimalust ära elada. Muudkui kerja ja palu almust. Kas see on siis tõesti see mille kohta isegi Rüütel Roosiaia kokkutulekul ütles, et sellist Eestit me tahtsimegi (?)
Mart28. august 2016, 13:53
Pensionär võiks olla õnnelik sellise hõlbuelu nautimise puhul. Praegused noored küll tulevikus pensioni saama ei hakka ja peavad töötama surmani.
29. august 2016, 11:35
SIna ei ole ütleja, mille üle inimesed peavad rõõmustama või missuguse elatustasemega leppima. Kui sa ainult peost suhu elad ja sedagi vaid kogu aeg kokkuhoiule mõeldes siis ei olegi see mingi elu.
naine28. august 2016, 11:56
sain isa paar kuud haiglas hoida,siis öeldi,et kõik,limiit täis.Nüüd kas võtate koju hooldaja,hooldate ise või panete vanas mõistes nn vanadekodusse.Hinnad ühe kuu eest 600-850eurot.Ravimid muidugi toote ise.Paar päeva enne isa surma,kui ta oli jubaväga väga vilest,ütles perearst,et on selline teenus,et õde tuleb koju ja aitab haiget siduda.Olin muidugi nõus,leppisime kokku,et lähipäevil õde tuleb, kuid isa teda enam ei näinud.Suri ära.Selle jutuga tahan öelda,et mul jäi selline mulje,et meile meelega ei räägitagi kõigist võimalustest,mida meil on õigus tasuta saada.Uurige ise ja
tõesti,nõudke kõike,mis teile seadusega kuulub.Seda pole palju,kuid raskel ajal abi seegi.
Normaalne28. august 2016, 12:16
oleks, kui haiglas inimest ravinud arst raagiks haigele voi tema sugulasele edasisest ravist ja hooldusest ja kui arst peab minema eravastuvotule voi toole, voiks sellest teade anda medode, haigla sotsiaaltootaja voi meediaga suhtleja, haiglas on ju sadu palka saavaid tootajaid.
28. august 2016, 13:19
Jah, koduõe teenus on täiesti olemas, minule rääkis sellest võimalusest pereõde ja saatis ise ta minu juurde kui olin puusaliigese opilt tulnud. Vahetas mul haavaplaastrit, hiljem võttis haavaklambrid kodus välja, ei pidanud karkudega ise perearsti juurde minema. Võttis ka vereproovi, kuna oli seda mul vaaja teha, ja viis laborisse.Olen tänulik sellise võimaluse üle
Nõnda, tea üksijäänu!28. august 2016, 11:47
Kui sind viiakse hooldus(õendus)haiglasse, pead 60 päeva jooksul surema. Vastasel juhul pead üksi hakkama saama!
sa paistad asjaga kursis oleva28. august 2016, 12:07
Kas 60 päeva möödudes hakatakse aktiivselt suretama, stvjäetakse ilma toiduta, veeta, hoolduseta?
maimuke28. august 2016, 11:42
Valikukoht Eesti tervishoius: kas tõsta makse või küsida lisaraha haigetelt...
Kuna rahvas on siinmail kõikse rikkam , siis on igati arukas korralikult makse tõsta .
See on meie edu üks idudest.
28. august 2016, 12:09
Haiged ja hooldust vajajad maksavad nagunii lisaraha, aastas 2 kuud võid tasuta hooldust saada.
peksame ka õed Peipsi taha28. august 2016, 11:36
meil pole neid vaja. Mida õde ka teab ? Ainult kalliust palka tahab otsekui oleks ta inimene.
Väike vihje28. august 2016, 11:14
Ärge oodake andmebaasi valmimist, ma võin teile ise infot vabadest voodikohtadest anda. NEID EI OLE. Vähemasti neile, kellel hooldushaiglas tutvust ei ole. Need vaadaku ise, kuidas jaksavad haiget pereliiget hooldada ja selle kõrval tööl käia, et oma maksudega tervishoiusüsteemi püsti hoida. Ehk raha tuulde loopida selle eest midagi vastu saamata. Selle raha eest saaks oma pereliikmele mõnekski päevaks hooldaja palgata. Aga seda ei tohi ka rääkida, sest tegemist ju Eesti riigi hukutava ümbrikupalga maksmisega. Järeldus: aus inimene abi ei saa, rabeleb ise kuni jaksab ja sureb lõpuks välja.
Ka üks vihje28. august 2016, 11:49
Vaba voodikoha Tallinnas leiab, ka ilma tutvuseta, aga kindlasti ei tohi öelda, et vajate ise hooldamisest väikest puhkust.
Palun siis vihjet28. august 2016, 12:30
7 kuud järjekorras mitmes kohas ja mitte kusagilt ei osata öelda, millal koht vabaneb
28. august 2016, 12:53
Järve haiglas küsiti kevadel, millal soovite, ütlesin, et kuu aja pärast. Leping sõlmiti kuu aja pärast kahe nädala peale, siis nädalale ja rohkem enam ei pikendatud. Tegelikult väga ebakindel oli ja õieti ei saanudki aru, miks.
Täiesti kaootiline valdkond28. august 2016, 10:31
Viimsis reklaamib ennast mingi "vanurihooldus" või õendusäri. Vaatad, tegelane ainult mingi MED kooli haridusega. No kuidas sihukesele saad usaldada oma vanuri???
Selliste "teenuste" pakkujatel peaks kindlasti olema ka mõni arst palgak, kes ikka midagi ka hädaolukorras teha oskaks.
Igaugu aferistidel peaks olema keelatud meditsiinivaldkonnas teenuseid pakkuda
valesti28. august 2016, 12:21
See Seadus muidugi on, et haigeid ei saa arstiabi. Vahemalt perearstile peaks omavalitsus maarama oendushaiglad, kuhu teda Saab vajadusel kutsuda.