Kris Leinatamm Foto: Stanislav Moškov
Terviseuudised
30. august 2016, 04:00

Kris Leinatamm: pilt on nukker, mehed hoolivad oma tervisest vähe (16)

Tarmo Leinatamme tütar ärgitab mehi senisest rohkem mõtlema oma tervisele.

"Mina olin just oma isa kaotanud ja tema isal oli ka parajasti tervisega väljakutseid," meenutab dirigendi, poliitiku ja ülipopulaarse "Kreisiraadio" koomiku Tarmo Leinatamme tütar Kris Leinatamm paari aasta tagust kohtumist sõbranna Õnne Pillakuga, kui sündis mõte luua Eesti meestele portaal, kust viimased saaksid lugeda, kuidas tervist hoida.

Kris Leinatamm (37) on võtnud südameasjaks Eesti meeste tervise. Ta soovib viia nendeni rohkem teavet tervisliku elustiili ja oma tervise eest vastutamise kohta, on loonud selleks meeste terviseportaali ja korraldab septembris elustiilinädala, mis päädib kontserdi ja auhinna Mehe Tegu 2016 väljaandmisega.

Tarmo Leinatamm lahkus meie hulgast 2014. aasta 13. oktoobril vaid 56aastasena. Paar kuud hiljem, sama aasta detsembris, jõi tema vanem tütar Kris Leinatamm Kadrioru kohvikus sõbranna Õnne Pillakuga teed ja jutt läks meeste – isade – tervisele.

MITMEKÜLGNE MEES: Tarmo Leinatamm jõudis pikalt dirigenditööd teha ja poliitikuna riigikogussegi. Aga ilmselt kõige tuntumaks sai ta siiski «Kreisiraadio» koosseisus. Pilt on tehtud 1999. aastal, kui «Kreisiraadio» jõudis teleekraanidel kuulsuse tippu ja ka Tarmo oli veel täies elujõus. Foto: Mati Hiis

"Sattusime sel teemal rääkima ja siis mõtlesime, et meestele võiks olla selline väljund, kust nad saaksid lugeda eesti keeles teaduspõhiseid artikleid, mis puudutavad nende tervist."

Ent ettevõtmine arenes edasi. 2015. aastal korraldati juba kolm seminari, kus räägiti meeste tervisest – seda toitumise, liikumise ja vaimse tervise valguses. Pärast seminare laekus tagasisidet, et neid võiks olla rohkem ja Eesti eri paikades.

Kris otsustas, et olgu – teeme siis suurelt. Nii toimuvadki 16.–23. septembrini viies Eesti linnas "Meeste elustiilinädala" üritused. Seal peetakse ettekandeid – näiteks tervisespordist. Peaesineja on Briti teadlane ja ravitoitumise teadusharu üks rajajatest dr Paul Clayton. Programm erineb paiguti. Näiteks saab ühes linnas osa Kris Leinatamme talkshow’st "Milline on seksikas elustiil?".

Isa nõu: "Vaata, et sa ei saa haiget!"

Elustiilinädal kulmineerub 23. septembril Tartus kontserdiga "Kuulake!", kus antakse üle ka konkursi "Mehe tegu 2016" auhind. "Otsime meest, kes on teinud võimalikult suure elustiililise muudatuse: jätnud maha mõne riskikäitumise, muutnud toidulauda, teinud positiivseid muudatusi liikumises, sotsiaalses ja vaimses tervises," selgitas Kris.

"Kes on nii-öelda ühiskonnale tagasi võidetud mees." Meheteokonkursile saab esitada kandidaate augusti lõpuni, tingimus on vaid see, et elustiilimuudatus peab olema kestnud vähemalt 12 kuud.

Kõigi nende ettevõtmiste korraldaja on sihtasutus Leinatamme Fond, mille juht on varalahkunud Tarmo Leinatamme tütar Kris. Nende peamine eesmärk on teavitada inimesi tervislikust elustiilist.

Sest muret siin jagub. Maailma terviseorganisatsiooni WHO statistika näitab Krisi sõnul, et olukord on päris nukker: selliste riskikäitumiste tase nagu suitsetamine, alkoholi tarvitamine ja ülekaalulisus on ühiskonnas kõrge ja seda just meeste seas.

Kris toob veel ühe eesmärgina välja, et tuleb kasvatada vastutustunnet oma elu ja tervise eest. Kui me pöördume arsti poole murega, siis jagame temaga vastutust, aga meie elu puudutav käitumine on siiski meie vastutus.

Terviseteema on Krisile üsnagi uus asi, sest kõige rohkem on end Hunt Kriimsilmaks (sel omaaegse lastesaate peakangelasel oli mäletatavasti üheksa ametit – toim) nimetav naine tegutsenud hotellimajanduses.

Praegu on ta sihtasutuse juhtimise ja sellega seonduva kõrval seotud tervisetoodetega, kasvatab kaht last ja püüab olla hea tütar ema Siirile.

Mida võiks aga tütre meeste terviseteemaliste ettevõtmiste kohta öelda isa Tarmo – kuidas kõlaks tema sõnum, kui ta saaks täna Krisile helistada? ""Vaata, et sa ei saa haiget!" Aga ma lähen küsin tema käest. Olengi just teel Metsakalmistule umbes sedasama küsima," vastab Kris.