Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
31. august 2016, 09:18

Mida peaks sööma argipäeva hommikuti?

Argipäeva hommikuti on äärmiselt oluline, et kiirelt võetav hommikusöök annaks piisavalt energiat ning hoiaks kõhu täis kuni lõunani. Mida peaks sööma, et see tõesti nii oleks?

Üks võimalus on kombineerida omavahel täisteratooteid, pähkleid, puuvilju ja veidi jogurtit, soovitab Harvardi rahvatervise kooli toitumisteadlane Walter Willett. Marjad on hommiksöögiks eriti ideaalsed, sest need sisaldavad kiudaineid ja tervislikke polüfenoole, paljud uuringud kinnitavad, et näiteks mustikad ja murakad kaitsevad inimest südame-veresoonkonnahaiguste ning isegi mõnede vähivormide eest, kirjutab Time.

Ka täisteratoodete tarbimine on seotud parema südame tervise ja vähema riskiga haigestuda diabeeti ja rasvuda.

Kui süüa hommikusöögiks täisteraleiba ja marju, samuti tervislikke rasvu ja valke, on võimalik, et kõht püsib täis kogu lõunani. Valke ja rasvu saab näiteks pähklitest, kuid ka jogurtist. Seejuures peaks hoiduma dieetjogurtitest – neis on küll vähem kaloreid, kuid need täidavad ka kõhtu vähem.

Tervislike rasvade saamiseks passib hommikul süüa ka mõni amps lõhet. Ning mõistagi on hommikusöökide kuninganna muna, mis paljude toitainete tõttu vähendab nälga ja suurendab küllastustunnet. Kolesterooli ei maksa hommikuks muna süües karta.

Juua võiks hommikul kohvi või rohelist teed, kuid suhkrut ära sinna lisa. Nii on võimalik, et need joogid kaitsevad samuti su südame-veresoonkonda ja soolestikku ning võivad aidata vähendada isegi dementsuse tekke võimalust.