Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. september 2016, 13:31

Kas su maks on ikka terve? Kuus tundemärki, et ei ole (7)

Maksahaiguste riskitegurid on rasvumine, rohke alkoholitarbimine ja diabeet.

Maksal on inimkehas palju tähtsaid ülesandeid: see lagundab alkoholi, ravimeid ja muid organismile ohtlikke aineid. Maks ladustab vitamiine, toitaineid, suhkrut ja rasva ning jagab neid vereringesse. Maks toodab proteiine ja teisi aineid, mis aitavad haavadel paraneda. See organ eraldab ka sappi toidu seedimiseks.

Kogu maailmas arvatakse olevat 25 miljonit rasvunud maksaga inimest, rääkis seedeprotsesside uurimisele pühendunud professor Bruce Bacon väljaandes Prevention, mis toob esile ka kuus märki, millest saad aru, et sinu maksaga on lood täbarad.

Kõhuvalu

Kas tunned ülakõhus paremal poolel tugevat valu ja puhitust? Bacon ütleb, et see võib kõnelda maksahaigusest. Maks on suur siseelund, kuid selle rasvunud osa paikneb sageli keha paremal poolel. Kui maks on haige ja paistes, võib järelmiks olla tugev valu.

Kollakaks tõmbunud silmavalged ja ihu

Vanade vererakkude lagundamisel sünnib kollakas bilirubiin, mille terve maks organismis hävitab. Haige maksa korral pääseb see vereringesse. Selle tagajärjel muutuvad silmavalged ja nahk kollakaks. Hele väljaheide ja tume uriin sisaldavad eelkõige bilirubiini.

Liigesevalu

Maksahaiguse tüüpilisteks sümptomiteks võivad olla liigesevalud, iiveldus, oksendamine, väsimus ja isutus. Teadlaste sõnul viitavad need tundemärgid autoimmuunhepatiidile. Haigus esineb enamasti 30-40aastastel naistel ning selle põhjustajat täpselt ei teata.

Laigud nahal

Kuna haige maks ei lagunda korralikult aineid vereringes, võib selle tagajärjel tekkida muutusi vere hüübimises ning nahal võivad need avalduda ämblikusarnaste tumedamate laikudena. Maksalaigud esinevad rohkem ülakehal.

Teadvus vigurdab

Väga haige maks võib toota ajju ja vereringesse liigselt vaske. Selle tagajärjeks on korratused mõtlemises. See on aga tüüpiline juba pikale veninud maksahaigusele.

Lihased kuhtuvad

Haige maks mõjutab ka keha välimust. Pahkluud ja kõht on pundunud, aga kätel ja jalgadel on lihased kuhtunud ning jäsemed on kõhnad. See juhtub siis, kui inimene on maksahaiguse käes vaevelnud juba väga pikka aega.

Artikkel on tõlgitud Soome väljaandest Iltalehti. Alates 2010. aastast on Soomes suremus maksahaigustesse ja tsirroosi kasvanud Euroopa riikidest kõige kiiremini. Terveyskirjasto andmetel sureb Soomes maksatsirroosi aastas üle 500 inimese. 40 aastaga on suremus sellesse haigusse kolmekordistunud.