Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
22. september 2016, 13:55

TOESTAV, KAITSEV JA ILUS: kogenud treener soovitab, kuidas valida sobivaim sportrinnahoidja (1)

Sügisene trennihooaeg koputab uksele ning sestap on viimane aeg valida vajalik trennivarustus. Naiste jaoks algab tervislik treeninguriietus õigest sportrinnahoidjast – sellele ei saa ega tohigi teha ühtegi hinnaalandust.

Rühmatreener Kadri Kosk, kelle juhendada on spordiklubides lihastreeningud ning body&mind tunnid, usub, et iga naine tunneb juba esimest korda sporti tehes ära, mis vahe on seda teha tavalise ja sportrinnahoidja vahe ning mõistab, miks on vajalik just viimane. „Esiteks on tavalise rinnahoidjaga sportimine ebamugav ja võib tekitada rindades valulikkust, kuna liikudes rinnad hüppavad-põrkuvad. Samuti võivad rinnad venida, kui sporti tehes ei ole rindade toestus piisav,“ kirjeldab ta seda ise.

Proovikabiinis liiguta end – hüppa ja sörgi!

Sportrinnahoidjat ostma minnes soovitab ta seda ilmtingimata proovida. "Kui seda teha esimest korda, soovitaksin proovida erinevaid mudeleid ja erinevaid brände, et tunda ära just kõige õigem,“ lausub ta.

Milline on kõige parem sportrinnahoidja? "See peaks olema paras, mitte väike ega suur, siis on tema funktsioon kõige paremini täidetud. Minu jaoks on õige ja paras sportrinnahoidja see, mida ma seljas vaevu tähele panen,“ kirjeldab Kadri.

Treeneril on sportrinnahoidja ostmiseks ka üks oma nipp: „Olenemata mis treeningu tegemise eesmärgil sa sportrinnahoidjat valid, proovi võimalusel proovikabiinis end liigutada - hüppa, sörgi, tõsta käsi või tee midagi muud seesugust.“.

Just nii on võimalik jälgida, kas käeaugud on piisavalt avarad ja kuskilt ei pigista, et käte liigutamine oleks takistusteta. Samuti tuleb jälgida, et rinna alt jooksev äär hoiaks ja toetaks – Kadri sõnul ei tohiks see pigistada ning rind ei tohiks sealt ka välja vajuda.

Kadri räägib, et osadele treeningpluusidele on sportrinnahoidja juba sisse õmmeldud, kuigi see ei pruugi kõigile sobida. „Kui see on aga sinu jaoks piisav, ei pea tingimata sportrinnahoidjat alla panema,“ täpsustab ta.

Ka paneb Kadri südamele, et kui ise ei oska poeriiulitelt sobivat sportrinnahoidjat leida, tasub poest julgesti abi küsida. „Meil on spordipoodides piisavalt kompetentsed müüjad, kes teavad päris hästi mida soovitada. Lõplik otsus peaks kujunema aga iga naise iseenda enesetunde järgi,“ räägib Kadri lisades, et poodides on sportrinnahoidjate valik väga lai ja mitmekesine, sestap peaks iga naine sealt oma leidma.

Siiski peaks sobivat rinnahoidjat ostes arvestama, millise spordialaga tegeletakse ja kuhu trenni sportrinnahoidjat otsitakse. „Liikuvamal ja intensiivsemal treeningul soovitan kasutada tugevamat rinnahoidjat, mis hoiab ja toetab rohkem. Rahulikumates tundides võib olla materjal pehmem. Mina isiklikult olen leidnud endale niiöelda kuldse kesktee ja kasutan ühte mudelit pea kõigis tundides. Eelistan seljas hästi istuvat ja suhteliselt tugevat sportrinnahoidjat. Küll aga mängin erinevate treeningute vahel siis treeningpluusidega,“ jagab Kadri nippe.

Kuigi valikus on erineva lõike, kuju, mudeli ja tugevama ning pehmema materjaliga sportrinnahoidjaid, siis Kadri ise eelistabki pisut tugevamaid materjale. „Selline rinnahoidja on kindlalt seljas ning seda kandes võib näiteks treeningpluus olla õhuke ja vabalt langev,“ selgitab ta.

Parimal rinnahoidjal käivad paelad seljal risti

„Materjali valin pea alati higistamisvastase, mis hiljem isegi märjaks saades hoiab keha soojana. Olulised on ka rinnahoidja õlapaelad ja traksid. Need ei tohiks hakata alla vajuma. Liiga peenikesed traksid-paelad võivad aga soonida. Hea variant on valida selline sportrinnahoidja, millel käivad paelad selja pealt risti,“ räägib ta isiklikest kogemustest. Kadri on nimelt aastaid kasutanud erinevaid sportrinnahoidjaid, nende seast peab ta enda jaoks sobivaimaks Nike kaubamärgi mudeleid. Hetkel on Kadri kasutuses kaks sportrinnahoidjat, kuid on olnud ka aegu, kus ta on vaheldumisi kandnud neid nelja-viit.

„Oleneb küll hooajast, kuid minuga juhtub tihti nii, et kui üks mudel mulle sobib, ostan neid mitu, mängides vaid värvidega,“ muheleb Kadri. Tema sõnul ongi rohkem treenijatel mugavam, kui järjekordne rinnahoidja on kapist alati võtta. Neile, kes treenivad vähem, piisab ühest-kahest paarist. Kuid ta rõhutab taaskord, et tegelikult on kõik väga individuaalne: kui sulle meeldib joogat teha ühe rinnahoidjaga ja pärast seda toimuvat tantsutundi minna teisega, on see igati sobiv ja õigustatud.

Miks kanda sportrinnahoidjat?

Naise rindu hoiavad paigal ainult nahk ja sidekude. Kui büsti liigub, võivad need venida ning põhjustada väljaveninud rinnad Samuti võib pidev liikumine olla valulik. Sportrinnahoidja kandmine aitab ennetada rinnapiirkonna kudede venimist ning büstil aastaid kaunina püsida.