Foto: Vida Press
Lapsed
22. september 2016, 10:15

Mida teha, kui lapsel on täid? (3)

"Kui ilmneb, et lapsel on täid, tuleb mitte ainult alustada kohest ravi, vaid ka lapsele arusaavas vormis rahulikult selgitada, mis on täi ja et neist on üsna lihtne vabaneda," ütleb proviisor Jaan Jänes.

Väga levinud on arvamus, nagu täid tekiksid mustusest. Jaan Jänese kinnitusel on see ekslik. "Täinakkus võib tekkida ka piinlikku puhtust armastaval inimesel," lausub ta, et nakkuse võib saada igaüks, sõltumata soost, vanusest ja sotsiaalsest kuuluvusest. Ekslik on proviisori sõnul ka arvamus, et täid hüppavad, lendavad või et täisid levitavad koduloomad. "Peatäidega nakatumine toimub enamasti otseselt pea-pea kontaktil täitõve haigega, samuti teise inimese mütside, sallide, patsikummide, kammide ja harjade kaudu," ütleb ta. Sagedamini esineb täitõbe 3-11 aastastel lastel.

Kuidas täinakkust ära tunda?

Jaan Jänes viitab, et kui laps on hakanud rohkem pead kratsima, on see esimene tunnus, et tal võivad olla täid. Harilikult elutsevad täid kõrvade ümbruses ja kuklal ning kui laps tunneb sügelust nendes kohtades, on see ilmne häiresignaal. "Vaadake lapse pea üle, täisid näeb palja silmaga. Täiskasvanud täi on umbes seesamiseemne suurune," õpetab proviisor.

Täid ja tingud tuleb hävitada esimese korraga

Alguses on peas ainult paar täid. Hiljem tekivad ka valged täimunad ehk tingud, mis on peanaha lähedal tugevasti juuksekarvale kleepunud nagu pärlid kees. "Vahel peetakse neid ekslikult kõõmaks, kuid kõõm langeb pead raputades maha, aga tingud jäävad juustele," selgitab Jaan Jänes.

Täinakkuse ilmsiks tulles on äärmiselt oluline alustada koheselt ravi. Kui seni kasutati täitõve ravimiseks peamiselt neurotoksilisi ravimeid, mis halvasid täi närvisüsteemi nii, et täi hukkus, siis tänapäeval on kasutusel ohutumad dimetikooni sisaldavad täiravimid.

Dimetikoon on silikoonõli, millel on pindaktiivsed omadused. "Juustesse pihustatud tungib dimetikoon tänu oma omadustele täi hingamissüsteemi, tõrjub sealt õhu ja lämmatab täi," selgitab proviisor ravimi toimet. „Tähtis on, et täivastane vahend hävitaks täid ja tingud esimese ravikorraga,“ räägib Jaan Jänes lisades, et kui tingud jäävad ellu, arenevad neist juba umbes nädala pärast uued täid ja kõik kordub. Tema sõnul ei ole täide hävitamine tänapäevaste vahenditega keeruline, raskemaks osutub just tingudest jagu saamine. Igal juhul soovitab ta jälgida ravimi kasutusjuhendit – kui selles on nõue ravi korrata, on oht, et tingud selle ravimi toimel ei hävi.

Ka soovitab ta jälgida, et ravimil oleks pakendis täikamm. Sellega eemaldatakse juustest surnud täid ja tingud, samuti on kammiga hea kontrollida, kas juustes ei leidu pärast ravi enam elavaid täisid.

Võta ette ka kodune suurpuhastus

Et täinakkus ei korduks, tuleb ravi ajal ära vahetada voodipesu – eriti padjapüürid, aga ka peakatted ja juuksekummid. Kammid ja juukseharjad tuleb hoolikalt puhastada. Lisaks tuleks pesta kõik riided, mida on viimasel kolmel päeval kantud.

Kui täidega on nakatunud laps, on soovitav kõik tema plüüsist ja pehmed mänguasjad kotti pakkida ja kolmeks päevaks ära panna. "Täid ei suuda toiduta elada üle 3 päeva ja see on piisav aeg selleks, et neid mänguasjadele ei jääks," selgitab Jänes.

Oluline on ka kõik nakatunud inimesega kokku puutunud perekonnaliikmed üle kontrollida, eriti siis, kui peres on mitu last. Ning kui täid saadi koolist või laagrist, tuleb teiste laste vanemaid sellest teavitada, et nad saaksid oma lapsed õigel ajal üle vaadata.

Jaan Jänes rõhutab, et täiprobleem on üsna hõlpsasti lahendatav, kuid täidega võitlemist peab alustama võimalikult kiiresti.