Munasarjavähki suremuse langust seostatakse suukaudsete rasestumisvastaste vahendite üha laiema kasutamisega.Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
21. september 2016, 09:31

Hea uudis! Suremus munasarjavähki väheneb kogu maailmas

Suremus munasarjavähi tõttu langes vahemikus 2002-2012 üle kogu maailma, jätkuvat langust ennustatakse USA-s, Euroopas ja väiksemal määral Jaapanis. Suremuse langust seostatakse suukaudsete rasestumisvastaste vahendite üha laiema kasutamisega.

Suukaudsed rasestumisvastased vahendid ja hormoonasendusravi üleminekueas annavad munasarjavähki haigestumise vastu pikaajalise kaitse, samuti võivad suremuse vähenemises rolli mängida parem diagnostika ja järjest uuenevad ravivõimalused, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Kasutades Maailma Terviseorganisatsioonilt saadud andmeid leiti, et 28 Euroopa Liidu riigis (välja arvatud Küpros, kuna andmeid polnud saada) vähenes standarditud suremuskordaja 100 000 naise kohta ajavahemikul 2002-2012 10%. USA-s oli langus samal perioodil isegi suurem – 16%. Suur 12%-ne langus toimus ka Austraalias ja Uus-Meremaal. 

Globaalses plaanis ja piirkondade siseselt esines aga suuri kõikumisi. Näiteks Euroopas registreeriti vähenemine 0,6% Ungaris, 22% Ühendkuningriigis ja üle 28% Eestis, samas kui Bulgaaria oli ainuke Euroopa riik, kus munasarjavähki suremus hoopis tõusis.Ladina-Ameerikas on munasarjavähki suremus madalam kui paljudes teistes maailma piirkondades. Vahemikus 2002-2012 vähenes suremus Argentiinas, Tšiilis ja Uruguais, kuid tõusis Brasiilias, Kolumbias, Kuubas, Mehhikos ja Venetsueelas. 

Ka Jaapanis on munasarjavähki suremus madalam kui paljudes teistes arenenud riikides, aga isegi seal esines 2% langus. Noored jaapanlannad surevad munasarjavähki aga sagedamini kui noored naised USA-s või Euroopas ja see peegeldab arvatavasti madalamat suukaudsete kontratseptiivide kasutamist Jaapanis. 

Kõige enam oli suremuse langus väljendunud noorte 20-49-aastaste naiste vanusegrupis. 70-79-aastaste naiste hulgas oli suremuse langus kõige tagasihoidlikum, keskmiselt 2%, kuid erines oluliselt riikide vahel. Riikides nagu Taani, kus oraalseid kontratseptiive hakati varem kasutama, esines vanema vanusegrupi naistel ka suurem langus munasarjavähki suremuse osas. 
Aastaks 2020 ennustatakse munasarjavähki suremuse täiendavat langust 15% USA-s ja 10% Euroopas ja Jaapanis.