Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. september 2016, 11:10

Loe, millise olulise toitaine puudust seostatakse vähiga (1)

Teadlased on leidnud seose madala seleeni tasemega veres ning suurenenud maksarakkude vähi riski vahel. Olulise toitaine seleeni puudus on juba varasemalt seotud ka teiste vähivormidega.

Euroopaste toidulaual on tihti vähe seleeni ning see võib olla üheks põhjuseks, miks esineb eurooplastel nii palju vähki. Hiljuti avaldati epidemioloogiline uuring, mis viidi läbi 520 000 Euroopa mehe ja naisega1. Taanis, Prantsusmaal, Saksamaal, Kreekas, Itaalias, Hollandis, Norras, Hispaanias, Rootsis ja Suurbritannias tehtud uuring näitas, et madal seleeni tase veres suurendab riski haigestuda maksavähi ühte vormi nimega hepatotsellulaarne kartsinoom (HCC). Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition ning toetab varasemaid uurimitöid, milles on leitud, et madala seleeni taseme ning erinevate vähiliikide, eelkõige eesnäärme- ja kolorektaalvähi, vahel on seos.

Olulised selenoproteiinid

Seleen, mida kõige enam leidub kalas, lihas, pähklites, sibulas ja tervaviljas, toidab kehas enam kui 30 erinevat seleensõltuvat ensüümi ehk selenoproteiini. Üks neist selenoproteiinidest, selenoproteiin P, on vähiennetuses väga tähtsal kohal. Eelpool mainitud uuringus panid teadlased tähele, et neil inimestel, kellel diagnoositi hepatotsellulaarne kartsinoom, oli veres ringleva selenoproteiini P tase madalam kui kontrollrühmal.

 Eurooplastel on seleenipuudus

Seleeni tarbimine on Euroopa paljudes osades väga madal kuna Euroopa muldades on selle olulise toitaine sisaldus väga madal ega tõuse ilma rikastamata väetisteta. Just viimast tegid soomlased 80-ndate keskel, et tõsta elanike seleeni taset. Nimelt tegi Soome valitsus põllumeestele kohustuslikuks kasutada seleeni sisaldavaid väetisi. Ka Rootsi teadlased on välja toonud vanurite optimaalsemast madalama seleeni taseme ning Suurbritannias  Guildfordis asuva Surrey ülikooli professor Margaret P. Rayman on toonud välja, et viimase kolme-neljakümne aasta jooksul on seleeni tarbimine seal vähenenud enam kui kaks korda.

 Kas toidulisand on hea valik?

On teada, et mitte kõik eurooplased ei järgi tervisliku toitumise soovitusi ning seetõttu ei saa garanteerida, et nad tarbivad piisavas koguses seleeni. Üha enam inimesi tarbib seleeni sisaldavaid toidulisandeid, et kompenseerida Euroopa toidu seleenivaegust. Ennetusena on sellel oma koht, vähemalt nii näitas Rootsis 2013. aastal läbi viidud uuring, milles 443 vanemaealist inimest manustas viie aasta jooksul igapäevaselt kas seleeni ja koensüümi Q10 või platseebot. Neil, kes said seleeni ja koensüümi Q10, esines 54% vähem kardiovaskulaasret suremust ning neil oli palju tugevamad südamelihased kui platseebot manustanud grupi.

Kus seleeni leidub?

Pinnases leiduv seleen on anorgaaniline. Läbi taimede muutub see orgaaniliseks seleeniks, mis on inimestele ja loomadele sobiv vorm. Seega saame me orgaanilist seleeni taimedest ning taimedest toituvatest loomadest.

Kaubanduses müügil olevad seleenid on samuti saadaval kahes vormis. Anorgaanilist seleeni sisaldavad tooted on tavaliselt odavad ning halva biosaadavusega. Orgaanilist seleeni sisaldavate toidulisandite tootmine on palju kallim, kuid need imenduvad kehas kergemini.