Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
22. september 2016, 17:10

Kuraditosin nippi unetuse seljatamiseks

Uni on inimesele elutähtis ning unepuudusel on palju ebameeldivaid kõrvalmõjusid - näiteks muutub vähe maganud inimene rumalamaks, kergesti ärrituvaks, õnnetuks. Vähene magamine soodustab kehakaalu tõusu ning häirib keskendumisvõimet.

Business Insider kogus kokku kuraditosin soovitust, kuidas unetust seljatada. Terve püsimise nimel tasub proovida!

1. Tekita unerutiin. See tähendab, et püüa enne magamaminekut teha ühtesid samu lõõgastavaid tegevusi. Need valmistavad keha uneks ette ning ühtlasti aitavad välja kujuneda rutiinil - tulevikus neid tehes saab keha aru, et varsti tuleb uinuda. Sobivad näiteks hea raamatu lugemine või vanniskäik.

2. Kujunda magamistuba und soosivaks. See peaks olema keskmisest jahedam, rahulikes toonides ning akende ees peaksid olema päevavalgust blokeerivaid kardinaid.

3. Ära kasuta telefoni äratuskellana. Sest kui sul ei pruugi und tulla, haarad sa esimese asjana käe telefoni järele. Telefonis surfamine stimuleerib aga su aju ega lase sul magama jääda. Mobiiltelefoni asemel võiks kasutada tavalist äratuskella. 

4. Katseta sügavat hingamist. Sellega annad  kehale signaali, et nüüd on ohutu hetk lõõgastumiseks. 

5. Lase end kuni varvasteni lõdvaks. Et maandada kontorist kaasa tulnud tööpäeva pongeid, katseta voodis lamades lihaste lõõgastamist. See on  lihtne – pinguta üht lihasgruppi, seejärel vabasta ja liigu järgmise juurde. Erilist tähelepanu soovitatakse seejuures pöörata varvastele ehk need tuleks kõvasti kokku rullida, seitsmeni lugeda ja seejärel vabastada.

6. Tegele teadvusega. Loe lambaid või tagurpidi kolmega jaguvaid numbreid alustades sajast. See aitab unne suikuda.

7. Tule voodist välja. Kui uni ei tule pärast 30 minutit voodis lesimist, tuleks korraks voodist tõusta.

8. Vabane häirivatest mõtetest. Kui sind vaevavad segavad mõtted sellest, mis kõik homme, järgmisel nädalal või järgmisel aastal juhtuda võib, vabane sellest. Kirjuta need paberile - ekspressiivne kirjutamine on ärevust vähendav tegevus.

9. Vii äratuskell voodist kaugele. Üks piinavamaid mõtteid unetusega maadeldes on tõdemus, et sa ei saa piisavalt magada. Seda süvendab kella nägemine. Selle vältimiseks korista kell silma alt ära. 

10. Mõtle sellele, mis päeva jooksul ilusat juhtus. Nii välistad muremõtted.

11. Tee päeval trenni. Keha ei vaja puhkust, kui sa teda ei väsita. Mida rohkem energiat sa päeva jooksul kulutad, seda paremini sa magad.

12. Osta parem padi. See peab toetama nii pead kui kaela, samuti peab padjapüür olema puhas.

13. Mine arsti juurde. Kui uneprobleemid muutuvad krooniliseks, räägi sellest arstile.