Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
23. september 2016, 09:55

Kuidas võidelda külmetushaigustega ja mil moel neid vältida?

Suvi on selleks korraks läbi, emotsioonide pagas positiivsetest kogemustest pilgeni täis ning võib-olla oleks just nüüd õige aeg teha oma tervisliku seisundi inventuur. Kuigi keegi meist ei taha olla haige, siis võib algav sügis-talvine periood kaasa tuua üldise enesetunde halvenemise,  nohu ja ninakinnisuse, kurguvalu ja hääle käheduse, ärritava köha ja palaviku, mõnikord ka silmalimaskesta põletiku. Kõik eelpool nimetatud sümptomid iseloomustavad nn külmetushaigusi, mis tegelikult on enamasti viirusnakkused. Kõige sagedamini põhjustavad haigestumist  rino-, adeno, paragripi-, RS (respiratoor-sünsütiaal)-, A- või B- gripiviirused.

Külmetushaiguste ennetamises on asendamatu roll meie immuunsüsteemil. Immuunsus tähendabki kaasasündinud või eluajal omandatud vastupanuvõimet haigustekitajate või nende toksiinide vastu. Immuunsüsteemi eesmärk on tagada meie organismi terviklik toimimine. Sellesse protsessi on kaasatud mitmed elundid ja rakkude grupid.

Parim viis oma immuunsüsteemi toetada, et võitlus pahalastega oleks edukas, on järgida tervislikke eluviise: süüa tasakaalustatud toitu, teha regulaarselt trenni, püüda vältida ülekaalu, mitte suitsetada, mitte tarbida liigselt alkoholi ning käia regulaarselt tervisekontrollis. Samas tean omast käest, et arsti juurde minnakse reeglina ikka siis kui häda juba käes. Hea  ülevaate organismis toimuvatest muudatustest annavad ka vereanalüüsid. Hindamaks enda organismi üldist vastupanuvõimet haigustekitajatele ning tervise hetkeseisundit, piisab kui teostada vaid kolm vereanalüüsi – üldverepilt ehk hemogramm, C-reaktiivne valk (CRP) ning D vitamiin.

Hemogramm on kompleksuuring, millega määratakse vere hemoglobiini sisaldust ning loendatakse punavererakud (erütrotsüüdid), valgevererakud (leukotsüüdid) ning vereliistakud (trombotsüüdid). Hemogrammiga koos teostatakse ka leukogramm, mis annab ülevaate valgevererakkude jaotusest viide alagruppi (neutrofiilid, eosinofiilid, basofiilid, lümfotsüüdid, monotsüüdid) ning peegeldab nende omavahelist suhet. Kui inimesel on vähenenud  hemoglobiini ja erütrotsüütide väärtused, on tegemist kehvveresusega ehk aneemiaga ja edasi tasub uurida raua taset ferritiini analüüsiga, sest organismis võib olla rauapuudus. Rauapuuduse üheks sagedasemaks sümptomiks on väsimus. Trombotsüüdid võimaldavad anda esmase hinnangu verehüübivusele. Kui leukotsüütide näitajad on korras, ei ole meil infektsioone ega põletikke. Kui minna veel täpsemaks, siis lümfotsüütide korras tase aitab paljuski võitluses viiruste vastu. Seega, kui näeme lümfotsüütide hulga tõusu, on see selge viide, et tegemist on viirushaigusega ning meie immuunsüsteem on alustanud võitlust meie tervise eest. Hemogrammi analüüsi teostamine meditsiinilaboris SYNLAB maksab 3,07€ (Eesti Haigekassa hinnakirja kohaselt).

Viirusnakkusest tingituna võivad tekkida bakteriaalse päritoluga tüsistused nagu näiteks keskkõrvapõletik. Veres määratav C-reaktiivne valk (tuntud ka kui CRP, CRV või põletikumarker) on analüüs, mille tase põletiku korral veres kiirelt tõuseb ja seda isegi juba siis, kui märkimisväärseid sümptomeid veel ei ole. Oluline on meeles pidada, et CRP tulemus tõuseb oluliselt bakteriaalse infektsiooni korral, jäädes tagasihoidlikuks viirusinfektsioonide korral. CRP analüüs maksab 2,13€.

Nobeli preemia laureaat Albert Szent-Gyorgyi on öelnud, et vitamiin on ühend, mis teeb su haigeks, kui sa seda ei söö. Tervise seisukohalt on vitamiinid immuunsüsteemi adekvaatseks toimimiseks hädavajalikud. Üks olulistest on vitamiin D. Enim räägitakse D2 ja D3 vitamiinist, millest eestlasi paneb muretsema just viimane, mida sünteesitakse nahas UVB kiirguse toimel.

D-vitamiini vähesuse puhul on häiritud eelkõige kaltsiumi ja fosfaatide imendumine soolest. D-vitamiini vaegust on peetud rahhiidi põhjuseks juba 1920ndatest. Teadus on aga sellest ajast teinud suure arengu ning enam ei saa D-vitamiinist rääkida vaid seoses tervete luudega. See vitamiin tugevdab makrofaage ehk õgirakke, mis haigustekitajaid endasse haaravad, tugevdab hingamisteede seintes asuvaid antibakteriaalseid immuunrakke, D-vitamiini madalat taset seostatakse ka kõrgema südameinfarkti ja hüpertooniatõve riskiga. D-vitamiin ja kaltsium võivad leevendada 2. tüübi diabeedi puhul insuliinresistentsust ja süsteemset põletikku, ent selle toimemehhanism ei ole selge. Samuti seostub Sclerosis multiplex täiskasvanueas madala D-vitamiini tasemega lapseeas.

Optimaalseks D-vitamiini hulgaks veres on 75–80 nmol/l. Meditsiinilaborisse SYNLAB pöördudes maksad vitamiin D taseme teada saamiseks 11,38€ (analüüs koos verevõtuga).

Viiruste hooaeg on algamas ning selle eest kaitstud pole meist keegi. Ainus mida saame teha, on ennast parimal viisil ette valmistada, toimida teadlikult ning mitte üle- ja  alahinnata enda organismi võimet toime tulla ka kõige keerukamates olukordades. Terviseteadlik käitumine tähendab ka ise oma organismi olukorra vastu huvi üles näitamist ning võimalikult palju ja täpse informatsiooni omamist protsesside kohta, mis leiavad aset meie  sees just praegu. Need kolm analüüsi on minimaalne, mida võiksid kontrollida. Laboris vereandmisel lisandub analüüside hinnale ka ühekordne verevõtutasu kolm eurot. Üldiste terviseriskide hindamiseks on laboriarstid pannud kokku Terviseriski paketi, see koosneb 13 analüüsist ja annab põhjalikuma ülevaate ka enamike põhielundite ja südame-veresoonkonna tööst, diabeedi jt haiguste riskidest. Info ja tellimine SIIT.