Soomuutjad: 33aastane Diane (paremal) Rodrigez ja 22aastane Fernando Machado. Foto: Kuvatõmmis / 4thChannel / YouTube
Keha
23. september 2016, 17:00

VIDEO JA FOTOD | Equadori soomuutjate peres oli sünnitajaks isa (23)

Lõuna-Ameerikas Ecuadoris sündis soomuutjatest paarile laps. Lapse sünnitas mees, kes ise on sünnilt naine. Perekonna naispool on aga sündinud mehena.

33aastane Diane (sündinud Luisina) Rodrigez ja 22aastane Fernando (sündinud Mariana) Machado elavad praeguseks pooleaastaseks saanud lapsega Ecuadori suurimas linnas Guayaquilis, kirjutas BBC.

Paar kohtus Facebooki kaudu, kus Diane oli otsinud omale sobivat partnerit – kaaslast, kes toetaks ta aktivistikarjääri ning kellega saaks luua peret. Fernando oli samuti soomuutja. Tutvudes ei olnud kumbki neist soomuutmisoperatsiooni läbi teinud, mis tähendas, et neil oli võimalus last sigitada nagu tavalised paarid, ilma meditsiinilise sekkumiseta. Venezuela päritolu Fernando rääkis, et kokku saadi kiiresti ning pärast kolme nädalat kooselu oli ta juba rase.

Samas rääkis paar, et Ecuadori ühiskond on soomuutjatesse suhtumises polariseerunud. Kuigi maal toimuvad suured sotsiaalsed muutused, on vastasseis ebaharilikku väga tugev ning see võib väljenduda ka vägivallana.

Dianet on mitu korda rünnatud. Tema organisatsiooni Silueta X kontorit jälgitakse turvakaameratest.

Diane ja tema organisatsiooni liikmed teevad propagandat ning on õnnelikud, kui on suutnud inimeste suhtumist soomuutjatesse muuta. Aktivistina on ta poseerinud fotodel korsettidega Fernando kõrval. Praeguseks ei ole Diane jaoks enam probleemiks väljatõugatus, kuid see on olnud valuline teekond. 

Kui Fernando last kandis, avaldas paar sellest Facebookis avaliku videoklipi. 

Esimesena maailmas rasestus sugu muutnud meestest 2008. aastal USAs Arizona osariigis elav Thomas Beatie, kellel praeguseks on juba kolm last.

Naisena sündinud ja meheks muudetud inimesed saavad sageli hormoonravi, kuid hiljuti tehtud uuringud näitavad, et see ei ole rasestumisel takistuseks.

Suurbritannias näiteks on soo muutmiseks fondid, mis võimaldavad soomuutjatele viljakusravi ning võimalust külmutada nende spermat.