Haige olles ole kofeiini sisaldavate jookidega ettevaatlik. Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. september 2016, 12:22

Milliseid ravimeid tarbides tuleks kofeiini sisaldavatest jookidest loobuda?

Kofeiini tarbimine on enamikule täiskasvanutes igapäevane rutiin. Ja enamasti ei kujuta see endast mingit terviseprobleemi. Aga tähelepanu tuleb pöörata sellistele olukordadele, kus tervise huvides on kasulik vähendada või loobuda kofeiini tarbimisest. Näiteks ei passi kofeiin koos mõnede ravimitega.

Pärnu Haigla õde Külli Kolberg on koostanud kofeiini sisaldavate jookide tarbijatele infolehe, kus ta toob muuhulgas välja, milliseid ravimeid võttes tuleks kofeiini tarbimisest loobuda.

* Mõned antibiootikumid. Näiteks tsiprofloksatsiini (Cipro) ja norfloksatsiinil (Noroxin) - tüüpi antibakteriaalsed ravimid võivad häirida kofeiini imendumist ja võimendada soovimatuid kofeiini kõrvalmõjusid.

* Teofülliin (THEO – 24) on ravim, mida kasutatakse bronhhe lõõgastava ravimina hingamisteede haiguste puhul. Kasutades ravimit koos kofeiini sisaldava joogiga võib suureneda teofüllini kontsentratsioon veres ja põhjustada kõrvaltoimeid nagu iiveldus, oksendamine ja südame kloppimine.

* Echinacea ehk punane päevakübar on taimne preparaat, mida mõnikord kasutatakse nohu või väiksemate infektsioonide puhul. Preparaat võimendab kofeiini toimet veres ja seega võib suureneda kofeiini ebameeldivad kõrvalmõjud.

Külli Kolberg soovitab igal juhul arsti või apteekri käest küsida, kas ühte või teist ravimit või toidulisandit tarbides tuleks muuta senist kofeiini tarbimist või mitte.