Pilt on illustreerivFoto: STANISLAV MOSHKOV
Terviseuudised
28. september 2016, 13:55

Vaesus teeb rumalaks? (3)

Madal sissetulek muudab aju laisaks ja kiirendab vananemist, näitasid USA Miami ülikooli teadlased.

Ajakirjas American Journal of Preventative Medicine ilmunud artikli tarbeks analüüsiti ühes pikaaajalise südametervise-uuringus osalenud inimeste andmeid ja vaadeldi nende sissetuleku ning tervise vahelisi võimalikke seoseid.

Selgus, et 20 aasta pikkune kitsikuses elamine suurendas tõenäosust, et inimese mälu halveneb ja ta vananeb eakaaslastest kiiremini. Eriti ohtlik on see noorte puhul. Kui teismeeas on elu väga raske, hakkab see keskeas tema elukvaliteeti langetama. See suundumus ilmnes ka väga hea haridusega inimeste puhul, kes pidid pikemat aega rahapuuduses elama.

Artikli autorid pakuvad välja võimalikud mehhanismid, kuidas tühi rahakott ajule halba teeb. On näidatud, et vaesemad inimesed jäävad kergemini alkoholi ja tubaka lõksu, see omakorda suurendab ajus mikroinfarktide tekkimise tõenäosust.

Samuti jääb vaesuses kasvanute haridus tihti kehvaks ja neil ei pruugi aimu olla tervislikest eluviisidest. Ka ligipääs arstiabile on neil tohti nigelam.

Pidev pinge suurendab kehas stressihormoonide tootmist, see omakorda võib halvendada nii mälu kui ka teisi ajufunktsioone.