Sinikka Piippo raamat "Meele ja mõistuse toidud" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
28. september 2016, 16:50

Kuidas süüa nii, et meel ja mõistus erksad püsiksid? (1)

Viimasel ajal räägitakse palju kehakaalust ja sellega seonduvast toitumisest. Kuid – söödav ei pea vaid kaalu korras hoidma, see võiks hoolitseda ka aju eest, sest mäluhäired järjest levinum probleem nii vanemate kui nooremate seas.

Vanasõna räägib, et terves kehas on ka terve vaim. Kui rääkida toidust, siis toiduga saab keha terve hoida, kuid saab eraldi mõjutada ka aju. Aju, närvisüsteemi ja mälu tõrgeteta toimimises ongi just nimelt suur osa toidul ja selle koostisosadel.

Sellest lähtuvalt on tunnustatud Soome professori ja Eestiski hinnatud autor Sinikka Piippo pannud kirja raamatu "Meele ja mõistuse toidud" (kirjastus Varrak), mis räägib vananemisest, mälust ja sellest, kuidas me ise saaksime teadmiste abil end kauem ärksana ja elujõulistena hoida.

Kuigi vananemisvastased eliksiirid, tabletid ja salvid täidavad reklaamilehekülgi, ei ole noorust säilitavat võluainet pole siiski leitud. Kuid uuringud on andnud uut teavet meie keha ja aju komplitseeritusest ja ajule vajalike toitainete mitmekesisusest.

Sinikka Piipo räägibki oma raamatus sellest, mida mäluhaigused endast kujutavad, kuidas aju, närvisüsteem ja mälu toimivad, milliseid toitaineid ja lisaaineid me oma mälu vormishoidmiseks vajame, samuti mäluhäiretest ja neid soodustavatest teguritest. Teos tutvustab suurt hulka mõistuse tööle hästi mõjuvaid marju, ravimtaimi, maitseaineid, köögivilju jm toiduaineid. Seejuures ongi autor põhirõhu asetanud mälu ja teadvuse heaolu soodustavatele taimsetele ainetele, piimasaaduseid, mune, kalu ja muid mereaineid mainitakse vaid põgusalt.

Et meele ja mälu toimimine käib sageli käsikäes kehaliste tõbedega, ei keskenduta raamatus siiski vaid üksnes mälule. See teos räägib toitudest ja ainetest, mis mõjutavad psüühikat ja ka keha tervenemist.

Raamatu kokkuvõttes on ära toodud põhjalik loetelu taimedest, toitudest ja toidulisanditest koos seisunditega, mille puhul neist abi on. Samuti on seal põhjalik sõnastik, mis aitab tulevikus paremini mõista aju ja mälu tööd puudutavaid termineid, häireid ja aineid.

Igatahes on tegu asendamatu ja asjatundlikult koostatud käsiraamatuga kõigile, kes hindavad tervislikke eluviise ja tahavad teadlikult tõsta oma elukvaliteeti ja vaimset vastupidavust.