Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. september 2016, 11:50

CPAP-ravi ei vähenda südamehaiguste esinemist

Uneapnoe ravis kasutatav CPAP-ravi ei vähenda korduvate insultide ega infarktide esinemist südame-veresoonkonna haigustega inimestel, kuid parandab nende tuju ja elukvaliteeti.

Sellisele tulemusele jõudsid teadlased seni suurimas unega uuringus, millesse haarati 2717 mõõduka või raske uneapnoega patsienti, kellel oli ka kardiovaskulaarse haiguse diagnoos, kirjutab Meditsiiniportaal Med24. Uuritavate keskmine jälgimisperiood oli 3,7 aastat. 

Üllatuslikult ei leitud CPAP-ravil kaitsvat mõju kardiovaskulaarsete sündmuste osas. Esmase tulemusnäitaja sisse arvati kardiovaskulaarne suremus, müokardiinfarkt, insult, hospitaliseerimine ebastabiilse stenokardia või südamepuudulikkuse või transitoorse isheemilise ataki tõttu. Esmase tulemusnäitaja osas ei leitud gruppide vahel erinevust. 

Leiti aga, et patsiendid, kes kasutasid CPAP-aparaati vähemalt kolm tundi öö jooksul, tundsid end märkimisvärselt paremini, norskasid vähem, nende meeleolu oli parem ning nad võtsid tervise tõttu 20% vähem tööst vabu päevi.

CPAP oli seotud ka 20% paranemisega depressiivsete sümptomite osas ja tugev unisus vähenes 2/3 võrra.

Käesoleva uuringu tulemuste valguses ei soovita uurijad CPAP-ravi kasutada uneapnoega patsientidel kardiovaskulaarsete sündmuste ära hoidmiseks, kuid soovitavad seda sümptomaatilistel patsentidel elukvaliteedi parandamiseks.