Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
30. september 2016, 14:20

KEEDA ISE: Maitsev supp, mis peletab kõik viirused! (5)

Kui tunned, et hakkad tõbiseks jääma, pane pott tulele – see tõhus küüslaugusupp tapab kõik viirused, väidetavalt isegi noroviiruse, ning leevendab ka nohu.

Selle supi teeb supertõhusaks küüslauk ning selles sisalduv allitsiin, kirjutab Healthy Life Tricks. Lisaks paljudele varasematele uuringutele kinnitab ka hiljutine Washingtoni ülikoolis läbi viidud uurimus, et küüslauk on 100 korda tõhusam mitmetest antibiootikumidest. Lisaks aitab küüslaugus sisalduv allitsiin alandada kolesterooli ja vererõhku ning aitab ka takistab vere hüübimist. Küüslauk vähendab ka arterite lubjastumise riski. Samuti on see tõhus ka seedetrakti vaevuste korral. Isegi vähki ennetavat toimet on küüslaugul täheldatud. Muide, vanad egiptlased sõid küüslauku 22 erineva tõve vastu.

Selles osas, kas küüslauk on võimeline võitlema külmetuse ja gripiga, on vaieldud. Kuid ometi kinnitavad uurimistulemused, et on. Paar kuud tagasi läbi viidud uuring leiab nimelt, et küüslaugu rohkem tarbimine talvel aitab lühendada külmetusviiruste põdemisele kuluvat aega.

Seega – ära kahtle ja keeda maitsev supp, mis tapab viirused juba eos. Selle retsepti järgi toimides peaks saama neli portsu suppi.

Supi valmistamiseks vajad: 26 koorimata küüslauguküünt, 2 spl külmpressitud oliiviõli, 2 supilusikatäit võid, 1/2 tl cayenne pulbrit, 1/2 tassi värske ingveri tükke, 2 ja veerand tassi viilutatud sibulat, 1/2 tassi kookospiima, 26 kooritud küüslauguküünt, 1,5 teelusikatäit värsket hakitud tüümiani, 4 tassi köögiviljapuljongit.

Supi valmistamiseks kuumuta ahi 180 kraadini. Pane 26 koorimata küüslauguküünt ahjupannile, piserda need üle oliivõliga. Kata küüslaugud fooliumige ning küpseta neid, kuniks küüned on kuldpruunid. Aega kulub selleks umbes 45 minutit.

Seejärel pigista küüslaugud sõrmede vahel koortest välja.

Sulata suures potis või, lisa võisse sibul, tüümian, peeneks hakitud ingver ja cayenne pulber. Kuumuta, kuni sibul on läbipaistev. Lisa nii röstimata kui röstitud küüslauguküüned ja keeda kolm minutit. Lisa köögiviljapuljong ning keeda vaiksel tulel kaane all kuniks küüslauk on pehme. Selleks kulub aega umbes 20 minutit.

Blenderda supp ühtlaseks püreeks, vala tagasi potti ning lisa segades kookospiim.

Keeda seda suppi ja naudi kohe, kui tunned, et tõbi kallale kipub.